zaterdag 19 februari 2011

Prince of Persia : Sands of Time (2010)


Regie : Mike Newell
Genre : Avontuur / Fantasy
Acteurs : Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina,...
Speelduur : 116 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0473075

Geen film die een blijvende indruk nalaat. Het is de zoveelste avonturenfilm, die zichzelf opblaast tot een artificieel spektakel met een overdaad aan CGI. Dat was ook al het geval met Clash of the Titans. Prince of Persia vind ik net een tikkeltje beter en biedt toch resultaten op het vlak van entertainment.

Dastan groeit op als weesjongen in het ver vervlogen Perzië. Hij wordt opgemerkt door de lokale koning die hem adopteert. Eenmaal volwassen is Dastan een moedige krijger geworden, die samen met zijn stiefbroers gebieden verovert voor de koning van Perzië. Ze bereiken het rijk van de mooie prinses Tamina. Ze is tevens de beschermvrouw van de "Dolk der Tijd" een object dat zijn bezitter toelaat om terug te keren in het verleden om bepaalde daden te veranderen. In het Perzische koninkrijk is er echter nog iemand die de Dolk begeert. Wanneer de koning vergiftigd wordt, steken de halfbroers de schuld op de bastaard Dastan. Hij moet vluchten en zijn onschuld bewijzen...

Mooi om zien maar een dom verhaal. Alles lijkt mogelijk en de held haalt het altijd op de meest onwaarschijnlijke manieren, tot zelfs tegen de zwaartekracht in. Tja, als alles kan, wat is er nog spannend? Ook Gyllenhaal overtuigt voor geen cent, met een uiterlijk die meer aan een bureaucraat doet denken dan aan een Perzische prins. Gelukkig wordt zijn vervelende aanwezigheid gecompenseerd door Gemma Arterton, die er lekker exotisch uitziet. Toch wel bizar dat een professioneel karakter-acteur als Ben Kingsley zijn talent verspilt aan een Disney film als deze. Twee keer zal ik die film niet bekijken.

Vinny's Rating : 5,5/10

Vengeance (2009)


Originele Titel : Fuk Sau
Regie : Johnnie To
Genre : Actie / Drama
Acteurs : Johnny Hallyday, Anthony Wong Chau-Sang, Sylvie Testud, Simon Yam,...
Speelduur : 108 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1329454

Film die ik puur uit nieuwsgierigheid bekeken heb, na het zien van de trailer op een Franse zender en de positieve reacties. De neo-noir stijl van Johnnie To heeft me niet ontgoocheld. Hij zorgt voor een erg gestileerde en visueel mooi afgewerkte thriller, die verrijkt wordt met wat drama. Vengeance" mag dan klinken als de zoveelste platte actiefilm met een wraakverhaal, het is toch veel meer dan dat geworden.

In Macao breken drie Aziaten in het huis van een Franse vrouw binnen, en schieten op haar en haar kinderen. De vader van de vrouw, Francis Costello, bezoekt zijn dochter, die vecht voor haar leven, in het hospitaal. Ze kan hem vertellen dat ze één van de overvallers verwondde aan een oor. Costello, een ex-huurmoordenaar die nu een restaurant op de Champs-Elysées uitbaat, besluit om wraak te nemen en de moordenaars op te zoeken. In een hotel stuit hij per ongeluk op drie killers, Kwai, Chu en Fat Lok, die de ontrouwe vrouw van een gangsterbaas moeten vermoorden. Hij kan ongehinderd wegwandelen. Even later zoekt hij hen op, en overtuigt hen om hem te helpen bij de klus. Hij neemt een foto van hen, om hun namen en gezichten niet te vergeten, want Costello lijdt aan Alzheimer. Ze begeven zich naar Hong Kong en komen de gangsters op het spoor...

Fuk Sau is vooral op visueel vlak een ware parel, met wat mij betreft enkele onvergetelijke scènes zoals de shootout op een vuilnisbelt, die één van de climaxen is van de film. De beelden vertellen, de dialogen zijn enkel een secundaire ondersteuning. Ook de drie hitmen naast Hallyday brengen leven in de brouwerij. De supercoole vormgeving heeft echter niet kunnen voorkomen dat de film aan enkele opvallende onwaarschijnlijkheden lijdt waarbij je plots niet begrijpt waarom ze zoiets niet hebben weggewerkt. Verder ook leuk om te zien dat Vengeance geïnspireerd is door films als "Memento" en "De Zaak Alzheimer".

Vinny's Rating : 7,5/10

zondag 13 februari 2011

Enter The Void (2009)


Regie : Gaspar Noé
Genre : Drama
Acteurs : Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy, Olly Alexander,...
Speelduur : 155 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1191111

Wat hier ook van gezegd mag worden, niemand kan ontkennen dat dit een bijzondere film is. Gaspar Noé (Irréversible) zorgt voor een psychedelische en spirituele trip tussen dood en reincarnatie. Hij gebruikt daarbij nog nooit eerder geziene visuele technieken en de sounds werden ontwikkeld door Thomas Bangalter van Daft Punk. Noé liet zich voor zijn film inspireren door het "Tibetaanse Boek der Doden", waarin beschreven staat dat de ziel 49 dagen ronddwaalt onder de levenden en nabestaanden vooraleer de existentïële cyclus verdergezet wordt.

Het centrale personage is Oscar, een drugdealer die in Tokio leeft met zijn zus, Linda. Zij is stripper in de neonverlichte clubs van de stad. Na een drugtrip wordt hij opgebeld door een zekere Victor, die met hem afspreekt om drugs te kopen. Hij gaat ernaar toe met zijn vriend Alex. Het loopt fout af : de politie valt binnen, Oscar sluit zich op in het toilet maar wordt in de chaos die daaropvolgt neergeschoten. Hij sterft en zijn ziel treedt uit zijn lichaam. De film gaat daarna in flashback en toont de band tussen Oscar en zijn zus. Als kinderen overleefden ze een zwaar auto-ongeval waarbij de ouders het leven lieten, waarbij Oscar aan Linda beloofde om over haar te waken... Daarna volgt de ziel van Oscar wat er gebeurt met Linda, Victor en Alex.

Net zoals Avatar een ervaring was, is ook Enter The Void een audiovisuele ervaring. Wat je ziet, zie je door de ogen van Oscar, zelfs wanneer zijn ogen knipperen flitst er even zwart op het scherm, en wanneer hij drugs neemt, neemt de kijker deel aan zijn trip. Wanneer hij sterft, maakt zijn geest zich los van het lichaam en gaat door de materie. De kijker is niet de ik-persoon, hij voelt zich ook de ik-persoon. Het verhaal is een troosteloze kijk op drenkelingen en toekomstloze loosers in een wereld van decadentie, waar de pijn van het bestaan in al haar facetten te zien is. Noé schuwt de pornografische kijk niet en je wordt vaak zintuiglijk overladen met rauwe sextaferelen en duizelingwekkende zooms. Zo duikt de camera op een bepaald moment een kogelgat in een lijk binnen. De eerste 40 minuten zijn de beste. De film is één vloeiende beweging, van het appartement van Oscar door de straten van Tokio tot zijn dood. Trippy, spiritueel, overdonderend en grensverleggend op cinematografisch vlak ... Enter The Void is een kunstwerk. Alleen duurde het net iets te lang met 155 minuten waardoor bepaalde scènes soms in herhaling vielen. Het is een prachtige film maar een verwittiging omwille van de expliciete sex en de indringende atmosfeer is zeker op zijn plaats. Je komt gegarandeerd in een andere staat uit deze film, zoveel is zeker.

Vinny's Rating : 9/10

New Town Killers (2008)


Regie : Richard Jobson
Genre : Thriller / Actie
Acteurs : Alastair Mackenzie, Dougray Scott, James Anthony Pearson, Liz White,...
Speelduur : 96 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1183908

Godsamme wat een spannende thriller. De Britten flikken het maar weer. New Town Killers is het voorbeeld van hoe je een film spannend en ontspannend kan maken zonder rond de pot te gaan draaien. Het verhaal blijft eenvoudig en breit verder op het reeds vaak beproefde thema van de "mensenjacht". Films als "Hard Target" en "Battle Royale" bereikten al het grote publiek in het verleden. De film steunt volledig op het spel van een viertal jonge en getalenteerde acteurs.

In Edinburgh leeft de tiener Sean McDonald een leven zonder perspectief met zijn zuster Alice. Hij ontdekt bij toeval dat ze 12.000 pond schuldig is aan criminelen die haar dwingen om drugskoerier te spelen naar Amsterdam. Sean wordt gecontacteerd door twee mannen die hem het verschuldigde bedrag aanbieden in ruil voor een 12 uur durend kat en muisspelletje in de stad. Als hij het overleeft, zal hij het geld krijgen. Sean aanvaardt de deal en een klopjacht vangt aan. Hij ontdekt dat de mannen ware moordenaars zijn en begrijpt dat de volgende uren een strijd zijn om te overleven...

De regisseur weet de spanning de volledige film vol te houden. Er zijn weinig dode momenten en een de sfeer komt er met een duistere urbane setting die soms vies aanvoelt. Jobson vermijdt bewust de clichés waardoor de film blijft verrassen, zoals het einde. Pearson speelt een door mij gewaardeerde rol als opgejaagde jongeman en Dougray Scott is duivels als de verveelde en moordzuchtige bankier. Wederom een kwaliteitsvolle, en weinig gekende film van Britse bodem, die zijn lowbudget niveau soms ruimschoots ontstijgt.

Vinny's Rating : 8/10

zaterdag 12 februari 2011

Winter's Bone (2010)


Regie : Debra Granik
Genre : Drama
Acteurs : Jennifer Lawrence, John Hawkes, Lauren Sweetser, Shelley Waggener,...
Speelduur : 100 min.

Winter's Bone is een sociaal drama die vooral door de recensenten de hemel in wordt geprezen. De film van Debra Granik is een arthouse geworden die een meer open-minded publiek zou moeten aanspreken, maar een bijna tergend traag tempo aanhoudt. Met "open minded" doel ik vooral op de interesse in de functionering van andere gemeenschappen, die aan de regels en wetten ontsnappen zoals wij ze kennen, en volgens aparte sociale codes werken.

In de Ozarks wordt men snel volwassen. De 17-jarige Ree is geen uitzondering. Ze woont in een hut samen met haar jonge broertje, zusje en catatonische moeder. Haar methadon-producerende vader, Jessup is verdwenen nadat hij hun huis als borg heeft opgegeven. Als hij niet binnen de week komt opdagen, wordt het hele gezin buitengezet. Ree, die noodgedwongen de bazin is in huis, gaat op zoek naar haar vader en ondervraagt nabije buren en criminele collega's. Overal waar ze komt krijgt ze hetzelfde antwoord : steek je neus niet in andermans zaken. Haar oom, Teardrop, denkt dat hij vermoord is geweest en probeert haar te overtuigen om de zaak te laten rusten. Ree wil echter koste wat kost de waarheid ontdekken...

Winter's Bone is een geslaagde, realistische schets van een geïsoleerde berggemeenschap, waar iedereen verantwoordelijk is voor iedereen. Hoe hard en gewelddadig de mensen ook zijn, diep in hen zit er ook iets van familiaal aanvoelende behulpzaamheid. Wat de film soms grimmig maakt is de armoede waarin die mensen leven. Om die te vergeten, zitten ze bijna allemaal aan de methadon en blijven ze solidair in hun zwijgzaamheid. De behulpzaamheid komt er in de vorm van Teardrop, de zwijgzaamheid in dat van de mensen die weten wat er met Ree's vader is gebeurd. En daarin zit het conflict. Granik had de intentie om een ander Amerika te tonen, dat aan moderniteit en beschaving ontsnapt is en slaagt er wonderwel in. Jennifer Lawrence is een actrice om in de gaten te houden.

Vinny's Rating : 7/10

Atonement (2007)


Regie : Joe Wright
Genre : Drama
Acteurs : James McAvoy, Keira Knightley, Saoirse Ronan, Romola Garai, Brenda Blethyn,...
Speelduur : 123 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0783233

Dit is een film die me heeft geraakt. Wat een grote cinema zeg. Het verhaal begint in 1935 en vertelt hoe een naieve leugen levens voorgoed uit elkaar heeft getrokken. De jonge 13-jarige Briony Tallis, dochter van een rijke landlord, droomt ervan om toneel te schrijven en bezit voor haar leeftijd een levendige fantasie. Ze is getuige van de ontluikende liefde tussen haar oudere zuster Cecilia en Robbie Turner, een man van wat lagere afkomst. Ze onderschept een erotisch geladen brief van Robbie naar Cecilia en betrapt kort daarna Cecilia wanneer die in de bibliotheek aan het vrijen is met Robbie, wat ze voor verkrachting aanziet. Wanneer ze in de tuinen gaat wandelen laat op de avond, op zoek naar twee kozijnen, betrapt ze een man die haar minderjarige nichtje Lola verkracht De man verdwijnt onmiddellijk de duisternis in. Lola is zichtbaar verward en zegt dat ze niet weet wie het was. Briony is ervan overtuigd dat ze Robbie heeft gezien. De beschuldiging kent dramatische gevolgen. Robbie wordt in de gevangenis opgesloten. In 1939 wordt hij vrijgelaten om in de oorlog te dienen. De nu 18-jarige Briony is verpleegster geworden en probeert vergiffenis te krijgen van Cecilia...

De rollen van Ronan, Knightley en McAvoy behoren tot de beste in hun carrière en de beelden zijn ware kunst. Vooral die lange ononderbroken shot waarin de soldaten door een herschapen Duinkerke wandelen is ware topklasse, al of niet digitaal. Een ander groot pluspunt is het wisselende perspectief van waaruit de scènes bekeken worden. Eerst door de naieve ogen van Briony en dan hoe het werkelijk is. Zoiets tilt de film verder op. De film had me sterk in de greep, en ik vond het dan ook jammer dat er niet ingegaan werd op het latere leven van Briony en de omgang met haar schuldgevoel. De film heeft enkele kleine narratieve leemtes, die de kwaliteit van Atonement niet aantasten maar wel voorkomen dat ik er de volle 10 aan geef.

Vinny's Rating : 9/10


zondag 6 februari 2011

Buffalo Soldiers (2001)


Regie : Gregor Jordan
Genre : Komedie / Oorlog
Acteurs : Joaquin Phoenix, Ed Harris, Anna Paquin, Scott Glenn, Elizabeth McGovern,...
Speelduur : 98 min.

Buffalo Soldiers vond ik een bijzonder leuke film; ik had er zelfs niet zoveel van verwacht. Het gaat hier over de oplichterij, diefstal, overspel, drugshandel door Amerikaanse militairen die in Berlijn gestationeerd zijn.

Berlijn 1989. Terwijl de wereld met ingehouden adem op de val van de Berlijnse muur wacht, vervelen de Amerikaanse soldaten ter plaatse zich stierlijk. Ray Elwood is één van die gevallen. Om zich bezig te houden en om zijn tijd goed te besteden verkoopt hij wapens op de zwarte markt, dealt hij drugs en als tussendoortje wipt hij nog eens de vrouw van zijn pathetische baas. Het luxeleventje dreigt ten einde te komen wanneer de soldaten een nieuwe superieur krijgen, Robert Lee. De man is vastberaden om Elwood het leven zuur te maken en de schoonmaak te houden in de troepen. Om zijn privileges niet kwijt te spelen, begint Elwood de dochter van Lee, Robyn, te daten...

Ik val wel gemakkelijk voor dit soort zwarte sarcastische komedies. Phoenix en Glenn zetten voortreffelijke rollen neer. Vooral Phoenix is een apart geval. Vaak roept dit soort personages sympathie op, maar hier is Elwood een amorele parasiet die van het leger een lachertje maakt en zijn land ten schande brengt. Als dat is wat van het Amerikaans leger geworden is, dan is dat ronduit een ramp. Het is geen film die het van zijn dialoog moet hebben. De humoristische situaties volgen elkaar aan sneltempo op in een van schandalen overtrokken context, met als hoogtepunt een catastrofale tank-uitbraak door een stel incompetente militairen. Verrassend goed.

Vinny's Rating : 8/10