zondag 6 februari 2011

Buffalo Soldiers (2001)


Regie : Gregor Jordan
Genre : Komedie / Oorlog
Acteurs : Joaquin Phoenix, Ed Harris, Anna Paquin, Scott Glenn, Elizabeth McGovern,...
Speelduur : 98 min.

Buffalo Soldiers vond ik een bijzonder leuke film; ik had er zelfs niet zoveel van verwacht. Het gaat hier over de oplichterij, diefstal, overspel, drugshandel door Amerikaanse militairen die in Berlijn gestationeerd zijn.

Berlijn 1989. Terwijl de wereld met ingehouden adem op de val van de Berlijnse muur wacht, vervelen de Amerikaanse soldaten ter plaatse zich stierlijk. Ray Elwood is één van die gevallen. Om zich bezig te houden en om zijn tijd goed te besteden verkoopt hij wapens op de zwarte markt, dealt hij drugs en als tussendoortje wipt hij nog eens de vrouw van zijn pathetische baas. Het luxeleventje dreigt ten einde te komen wanneer de soldaten een nieuwe superieur krijgen, Robert Lee. De man is vastberaden om Elwood het leven zuur te maken en de schoonmaak te houden in de troepen. Om zijn privileges niet kwijt te spelen, begint Elwood de dochter van Lee, Robyn, te daten...

Ik val wel gemakkelijk voor dit soort zwarte sarcastische komedies. Phoenix en Glenn zetten voortreffelijke rollen neer. Vooral Phoenix is een apart geval. Vaak roept dit soort personages sympathie op, maar hier is Elwood een amorele parasiet die van het leger een lachertje maakt en zijn land ten schande brengt. Als dat is wat van het Amerikaans leger geworden is, dan is dat ronduit een ramp. Het is geen film die het van zijn dialoog moet hebben. De humoristische situaties volgen elkaar aan sneltempo op in een van schandalen overtrokken context, met als hoogtepunt een catastrofale tank-uitbraak door een stel incompetente militairen. Verrassend goed.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: