zaterdag 19 februari 2011

Vengeance (2009)


Originele Titel : Fuk Sau
Regie : Johnnie To
Genre : Actie / Drama
Acteurs : Johnny Hallyday, Anthony Wong Chau-Sang, Sylvie Testud, Simon Yam,...
Speelduur : 108 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1329454

Film die ik puur uit nieuwsgierigheid bekeken heb, na het zien van de trailer op een Franse zender en de positieve reacties. De neo-noir stijl van Johnnie To heeft me niet ontgoocheld. Hij zorgt voor een erg gestileerde en visueel mooi afgewerkte thriller, die verrijkt wordt met wat drama. Vengeance" mag dan klinken als de zoveelste platte actiefilm met een wraakverhaal, het is toch veel meer dan dat geworden.

In Macao breken drie Aziaten in het huis van een Franse vrouw binnen, en schieten op haar en haar kinderen. De vader van de vrouw, Francis Costello, bezoekt zijn dochter, die vecht voor haar leven, in het hospitaal. Ze kan hem vertellen dat ze één van de overvallers verwondde aan een oor. Costello, een ex-huurmoordenaar die nu een restaurant op de Champs-Elysées uitbaat, besluit om wraak te nemen en de moordenaars op te zoeken. In een hotel stuit hij per ongeluk op drie killers, Kwai, Chu en Fat Lok, die de ontrouwe vrouw van een gangsterbaas moeten vermoorden. Hij kan ongehinderd wegwandelen. Even later zoekt hij hen op, en overtuigt hen om hem te helpen bij de klus. Hij neemt een foto van hen, om hun namen en gezichten niet te vergeten, want Costello lijdt aan Alzheimer. Ze begeven zich naar Hong Kong en komen de gangsters op het spoor...

Fuk Sau is vooral op visueel vlak een ware parel, met wat mij betreft enkele onvergetelijke scènes zoals de shootout op een vuilnisbelt, die één van de climaxen is van de film. De beelden vertellen, de dialogen zijn enkel een secundaire ondersteuning. Ook de drie hitmen naast Hallyday brengen leven in de brouwerij. De supercoole vormgeving heeft echter niet kunnen voorkomen dat de film aan enkele opvallende onwaarschijnlijkheden lijdt waarbij je plots niet begrijpt waarom ze zoiets niet hebben weggewerkt. Verder ook leuk om te zien dat Vengeance geïnspireerd is door films als "Memento" en "De Zaak Alzheimer".

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: