zaterdag 12 februari 2011

Winter's Bone (2010)


Regie : Debra Granik
Genre : Drama
Acteurs : Jennifer Lawrence, John Hawkes, Lauren Sweetser, Shelley Waggener,...
Speelduur : 100 min.

Winter's Bone is een sociaal drama die vooral door de recensenten de hemel in wordt geprezen. De film van Debra Granik is een arthouse geworden die een meer open-minded publiek zou moeten aanspreken, maar een bijna tergend traag tempo aanhoudt. Met "open minded" doel ik vooral op de interesse in de functionering van andere gemeenschappen, die aan de regels en wetten ontsnappen zoals wij ze kennen, en volgens aparte sociale codes werken.

In de Ozarks wordt men snel volwassen. De 17-jarige Ree is geen uitzondering. Ze woont in een hut samen met haar jonge broertje, zusje en catatonische moeder. Haar methadon-producerende vader, Jessup is verdwenen nadat hij hun huis als borg heeft opgegeven. Als hij niet binnen de week komt opdagen, wordt het hele gezin buitengezet. Ree, die noodgedwongen de bazin is in huis, gaat op zoek naar haar vader en ondervraagt nabije buren en criminele collega's. Overal waar ze komt krijgt ze hetzelfde antwoord : steek je neus niet in andermans zaken. Haar oom, Teardrop, denkt dat hij vermoord is geweest en probeert haar te overtuigen om de zaak te laten rusten. Ree wil echter koste wat kost de waarheid ontdekken...

Winter's Bone is een geslaagde, realistische schets van een geïsoleerde berggemeenschap, waar iedereen verantwoordelijk is voor iedereen. Hoe hard en gewelddadig de mensen ook zijn, diep in hen zit er ook iets van familiaal aanvoelende behulpzaamheid. Wat de film soms grimmig maakt is de armoede waarin die mensen leven. Om die te vergeten, zitten ze bijna allemaal aan de methadon en blijven ze solidair in hun zwijgzaamheid. De behulpzaamheid komt er in de vorm van Teardrop, de zwijgzaamheid in dat van de mensen die weten wat er met Ree's vader is gebeurd. En daarin zit het conflict. Granik had de intentie om een ander Amerika te tonen, dat aan moderniteit en beschaving ontsnapt is en slaagt er wonderwel in. Jennifer Lawrence is een actrice om in de gaten te houden.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: