zondag 13 februari 2011

Enter The Void (2009)


Regie : Gaspar Noé
Genre : Drama
Acteurs : Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy, Olly Alexander,...
Speelduur : 155 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1191111

Wat hier ook van gezegd mag worden, niemand kan ontkennen dat dit een bijzondere film is. Gaspar Noé (Irréversible) zorgt voor een psychedelische en spirituele trip tussen dood en reincarnatie. Hij gebruikt daarbij nog nooit eerder geziene visuele technieken en de sounds werden ontwikkeld door Thomas Bangalter van Daft Punk. Noé liet zich voor zijn film inspireren door het "Tibetaanse Boek der Doden", waarin beschreven staat dat de ziel 49 dagen ronddwaalt onder de levenden en nabestaanden vooraleer de existentïële cyclus verdergezet wordt.

Het centrale personage is Oscar, een drugdealer die in Tokio leeft met zijn zus, Linda. Zij is stripper in de neonverlichte clubs van de stad. Na een drugtrip wordt hij opgebeld door een zekere Victor, die met hem afspreekt om drugs te kopen. Hij gaat ernaar toe met zijn vriend Alex. Het loopt fout af : de politie valt binnen, Oscar sluit zich op in het toilet maar wordt in de chaos die daaropvolgt neergeschoten. Hij sterft en zijn ziel treedt uit zijn lichaam. De film gaat daarna in flashback en toont de band tussen Oscar en zijn zus. Als kinderen overleefden ze een zwaar auto-ongeval waarbij de ouders het leven lieten, waarbij Oscar aan Linda beloofde om over haar te waken... Daarna volgt de ziel van Oscar wat er gebeurt met Linda, Victor en Alex.

Net zoals Avatar een ervaring was, is ook Enter The Void een audiovisuele ervaring. Wat je ziet, zie je door de ogen van Oscar, zelfs wanneer zijn ogen knipperen flitst er even zwart op het scherm, en wanneer hij drugs neemt, neemt de kijker deel aan zijn trip. Wanneer hij sterft, maakt zijn geest zich los van het lichaam en gaat door de materie. De kijker is niet de ik-persoon, hij voelt zich ook de ik-persoon. Het verhaal is een troosteloze kijk op drenkelingen en toekomstloze loosers in een wereld van decadentie, waar de pijn van het bestaan in al haar facetten te zien is. Noé schuwt de pornografische kijk niet en je wordt vaak zintuiglijk overladen met rauwe sextaferelen en duizelingwekkende zooms. Zo duikt de camera op een bepaald moment een kogelgat in een lijk binnen. De eerste 40 minuten zijn de beste. De film is één vloeiende beweging, van het appartement van Oscar door de straten van Tokio tot zijn dood. Trippy, spiritueel, overdonderend en grensverleggend op cinematografisch vlak ... Enter The Void is een kunstwerk. Alleen duurde het net iets te lang met 155 minuten waardoor bepaalde scènes soms in herhaling vielen. Het is een prachtige film maar een verwittiging omwille van de expliciete sex en de indringende atmosfeer is zeker op zijn plaats. Je komt gegarandeerd in een andere staat uit deze film, zoveel is zeker.

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: