zondag 13 februari 2011

New Town Killers (2008)


Regie : Richard Jobson
Genre : Thriller / Actie
Acteurs : Alastair Mackenzie, Dougray Scott, James Anthony Pearson, Liz White,...
Speelduur : 96 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1183908

Godsamme wat een spannende thriller. De Britten flikken het maar weer. New Town Killers is het voorbeeld van hoe je een film spannend en ontspannend kan maken zonder rond de pot te gaan draaien. Het verhaal blijft eenvoudig en breit verder op het reeds vaak beproefde thema van de "mensenjacht". Films als "Hard Target" en "Battle Royale" bereikten al het grote publiek in het verleden. De film steunt volledig op het spel van een viertal jonge en getalenteerde acteurs.

In Edinburgh leeft de tiener Sean McDonald een leven zonder perspectief met zijn zuster Alice. Hij ontdekt bij toeval dat ze 12.000 pond schuldig is aan criminelen die haar dwingen om drugskoerier te spelen naar Amsterdam. Sean wordt gecontacteerd door twee mannen die hem het verschuldigde bedrag aanbieden in ruil voor een 12 uur durend kat en muisspelletje in de stad. Als hij het overleeft, zal hij het geld krijgen. Sean aanvaardt de deal en een klopjacht vangt aan. Hij ontdekt dat de mannen ware moordenaars zijn en begrijpt dat de volgende uren een strijd zijn om te overleven...

De regisseur weet de spanning de volledige film vol te houden. Er zijn weinig dode momenten en een de sfeer komt er met een duistere urbane setting die soms vies aanvoelt. Jobson vermijdt bewust de clichés waardoor de film blijft verrassen, zoals het einde. Pearson speelt een door mij gewaardeerde rol als opgejaagde jongeman en Dougray Scott is duivels als de verveelde en moordzuchtige bankier. Wederom een kwaliteitsvolle, en weinig gekende film van Britse bodem, die zijn lowbudget niveau soms ruimschoots ontstijgt.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: