zaterdag 26 december 2009

Drommen (2006)

Engelse titel : We shall overcome
Regie : Niels Arden Oplev
Genre : Drama
Acteurs : Anders W. Berthelsen, Bent Mejding, Jens Jorn Spottag, Anne-Grethe Bjarup-Riis,...
Speelduur : 103 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0425235

Drommen van Oplev is een meeslepend stukje drama over de ongegrondheid van lijfstraffen op school en de gevolgen voor een reeds onstabiel gezin. Gezellig en vrolijk is deze film niet echt te noemen, polemisch en kritisch des te meer.

Fritse is een twaaljarige jongen, zoon van een depressieve maar liefhebbende vader en een moeder die als schoonmaakster werkt op de lokale school. Een school waar de autoritaire directeur Lindum-Svendsen de plak zwaait en waar Fritse als nieuwe leerling zit. Na het slachtoffer te zijn van een flauwe grap, wordt Fritse geslagen door de omstreden directeur en komt met een half afgerukt oor thuis. De ouders dienen een klacht in. Ze beseffen ook dat het geen sinecure zal worden om de machtige institutie aan te vallen. De jongen en zijn ouders krijgen gelukkig ook de steun van een progressieve leraar, Freddy Svale...

De film vertelt vooral de abnormaal moeilijke strijd tegen de directeur en de school. Het onderwijssysteem staat in Scandinavische landen bijna op gelijke voet met de kerk, en het is dan ook "not done" om dit in vraag te stellen. Zelfs leugens zijn gepermitteerd om de deugden van Denemarken in de verf te zetten, zoals een scène met een geschiedenisles illustreert. Drommen is een meeslepende film over hoever een institutie kan en mag gaan. Het eenvoudige verhaal wordt door goede muziek en correct acteerwerk ondersteund. Het mocht van mijn nog iets emotioneler allemaal. Hoewel ik toch wel vertederd werd door die mooie vader-zoon relatie. Er zijn ook enkele missers te vinden die de film gelukkig niet kelderen (niet al te best einde, de attitudeverandering tegenover de schooldirecteur door de kinderen). Parallellen worden getrokken tussen de afschaffing van de slavernij en de lijfstraffen. Drommen is een film die zich makkelijk laat bekijken en tedere momenten afwisselt met wrang drama.


Vinny's Rating : 7/10

donderdag 24 december 2009

Little Miss Sunshine (2006)


Regie : Jonathan Dayton en Valerie Faris
Genre : Komedie /Drama
Acteurs : Abigail Breslin, Toni Collette, Greg Kinnear, Steve Carrell, Paul Dano,...
Speelduur : 101 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0449059

Laat deze prachtige komedie mijn kersttip zijn. De meesten zullen dit wel al eens gezien hebben. Degenen die niet vertrouwd zijn .... kijken gewoon. Het was al lang geleden dat ik nog eens tranen met tuiten gelachen had maar deze familiekomedie heeft het makkelijk voor elkaar gekregen.

De familie Hoover is geen familie zoals een andere. Olive, het jonge mollige dochtertje, droomt ervan om model te worden. Ze wordt geselecteerd om mee te doen aan de "Little Miss Sunshine" wedstrijd, een schoonheidswedstrijd voor kinderen in Californië. Maar vertrekken is nog niet zo vanzelfsprekend. Oom Frank, een depressieve homo komt bij hen logeren, ook de drugsverslaafde opa Hoover zit thuis : het rustoord gooide hem eruit omdat hij met de verzorgsters flikfooide en aan de heroine zat. Olives broer Dwayne, die droomt om luchtvaartpiloot te worden, zegt al negen maand geen woord meer en haat iedereen. En tot slot heb je nog vader, die een mislukte carrièrecoach is en zijn lessen rond winnen en verliezen op zijn gezin wil overbrengen, en moeder, die dit zootje onder controle moet houden... Ze vertrekken allen met een oude volkswagen naar Californië op een meer dan hilarische trip...

Little Miss Sunshine
, vaag geïnspireerd door de National Lampoon's Vacation films, gaat over een licht geschifte familie. De film blijft voortdurend goed met doeltreffende humor en enkele rake maatschappelijke klapjes. De oppervlakkigheid van schoonheidsshows wordt vakkundig afgeschoten en vooral... leven draait niet enkel rond winnen of verliezen. Het is vooral doen wat je graag doet. En dat is een mooie relativerende boodschap in een hartverwarmende film die me volledig veroverd heeft door zijn bescheidenheid. De acteurs zijn niet bekend, en ze brengen het er echt mooi vanaf. Het bewijs dat de juiste regisseur met de juiste acteurs wonderen kan verrichten. Het einde is schitterend en de herzieningsgehalte ligt hoog.


Vinny's Rating : 8,5/10

zondag 20 december 2009

Law Abiding Citizen (2009)

Regie : F. Gary Gray
Genre : Thriller
Acteurs : Jamie Foxx, Gerard Butler, Bruce McGill, Leslie Bibb, Colm Meaney,...
Speelduur : 104 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1197624

Deze film bekeken omdat het ook één is die niet veel denkwerk vraagt om te reviewen. Ideaal voor een ondergesneeuwde zondag als vandaag. Gray, reeds regisseur van "The Negotiator" maakte een erg brutale thriller hier, met elementen die zowel uit "Seven" en "Silence of the Lambs" lijken te komen.

Clyde Shelton, een brave huisvader, wordt aangevallen in zijn huis door twee misdadigers. Ze vermoorden zijn vrouw en dochter. De daders worden aangehouden, maar het gerecht gooit het over een akkoordje. Eén van hen, Darby, de werkelijke moordenaar van de Sheltons, gaat vrijuit terwijl de andere ter dood veroordeeld wordt. Shelton, gefrustreerd door het falend gerechtssysteem, gaat door het lint. 10 jaar later wordt Darby op gruwelijke wijze vermoord. Nick Rice, die destijds de vrijlating geregeld had, legt onmiddellijk het verband met Shelton en arresteert hem. Dit is echter nog niet het einde van het verhaal. Vanuit zijn cel lijkt Shelton ongehinderd advocaten, rechters en ander juridisch personeel om te kunnen brengen. Terwijl de lijken zich opstapelen, probeert Rice de man te stoppen... maar hoe stop je iemand die al in een cel zit?

Als thriller is dit vrij standaard, met gebruik van gekende stereotiepen en clichés die recht uit grotere genrefilms komen. Het is allemaal wel correct en onderhoudend geregisseerd, maar één van de grootste falingen van "Law Abiding Citizen" is zijn popcorn-einde. Voor de zoveelste keer laat een luie scriptwriter de kans lopen van een mooie ontknoping. Dat had de film erg goed kunnen maken. In de plaats kwam zoutloos entertainment, zoals gezegd, wel onderhoudend, maar teveel volgens het boekje.


Vinny's Rating : 6,5/10

donderdag 17 december 2009

El Aura (2005)


Regie : Fabian Bielinsky
Genre : Thriller
Acteurs : Ricardo Darin, Dolores Fonzi, Pablo Cedron, Jorge D'Elia,...
Speelduur : 138 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0420509

Geniaal. Deze psychologische thriller heeft echt wel indruk gemaakt en bracht me twee uur lang in een stille trance. Neem een epileptische taxidermist, met een formidabel geheugen, en die over de perfecte misdaad fantaseert, en je krijgt een erg aparte thriller uit Argentinië.

Een introverte man, Espinoza, oefent het beroep uit van taxidermist. Hij is geobsedeerd met het plegen van een perfecte misdaad. Samen met een goede vriend gaat hij een weekendje jagen in de bossen van Patagonië. Ze vinden overnachting in een hut die toebehoort aan een zekere Carlos Dietrich, die daar leeft samen met zijn veel jongere vrouw Diana en haar broer Julio. Tijdens het jagen schiet Espinoza per ongeluk Dietrich dood. Hij verbergt dat voor iedereen, en ontdekt dat de man in feite een crimineel was, die volop een overval op een geldtransport voorbereidde. Hij ziet zijn kans om zijn fantasieën tot verwezenlijking te brengen. Om het geld in handen te krijgen, is hij genoodzaakt om samen te werken met twee échte misdadigers, Sosa en Montero, die met Dietrich eveneens in het plan betrokken waren...

Bielinsky, die intussen jammer genoeg overleden is, zorgt voor prachtige beelden en een absorberende atmosfeer in een film die misschien wat traag kan overkomen. Dat tempo is echt wel noodzakelijk hier, want als kijker moet je wel begrijpen dat Darin midden in een ander verhaal terechtkomt, waarin hij een rol gaat spelen. Het verhaal mag dan vrij eenvoudig zijn, ik kon niet zeggen hoe het verhaal zou evolueren, en dat zorgde voor verrassingen, vooral naar het goede einde toe. De film draait vooral rond het personage van Espinoza, een rol die Darin met succes op zijn schouders torst. Deze vreemde man is moeilijk te omschrijven en te vatten, en dat maakt hem nu net tot een boeiend personage. Is hij een opportunist of een crimineel? Of beeldt hij zich dat hele scenario in? En dan is er nog de hond, een stille getuige die met zijn veroordelende blik naar Espinoza kijkt. Enkel het einde mocht van mij nog iets intenser. Zeker zien want dit is verrassende cinema die vooral amateurs van film noir zullen aanspreken.

Vinny's Rating : 9/10

woensdag 16 december 2009

The Stepfather (1987)


Regie : Joseph Ruben
Genre : Thriller
Acteurs : Terry O'Quinn, Jill Schoelen, Shelley Hack, Charles Lanyer, Stephen Shellen,...
Speelduur : 89 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0094035

Onlangs kreeg de cultfilm "The Stepfather" een remake, die lauw onthaald geweest is. De meeste critici waren van mening dat niemand kan tippen aan de ijzige rol van Terry O'Quinn.

De film begint sterk en grijpt naar de maag. Een man wast zijn bebloede handen af en verlaat kalmpjes een huis. Wanneer hij de leefruimte voorbijgaat, zie je dat hij een heel gezin vermoord heeft. Hij neemt een andere identiteit aan en zoekt een ander gezin op, in zijn obsessieve zoektocht naar het perfecte gezin. Een jaar later is Jerry Blake de huisvader van een gezin bestaande uit Susan en haar opstandige dochter Stephanie. Hoewel Blake er alles aan doet om sympathiek over te komen, kan Stephanie het maar niet vinden met deze veel te gelikte heer. Ze vertelt haar zorgen aan haar vriend en psychiater Dr. Bondurant. Op een dag is ze getuige van een ongecontroleerde woede-aanval van Blake, en begint hem te linken aan de bloedige moorden. Maar als er één ding is dat je best niet doet, dan is het Blake kwaadmaken...

Als thriller is "Stepfather" vrij standaard, met een sterke Terry O'Quinn als verleidelijke middle-class killer. Een steun en toeverlaat voor eenzame weduwen en een ideale vader voor zoon of dochterlief. En hij weet hoe hij deze dubbelzinnigheid moet brengen. De suspense bouwt zichzelf traagjes op, en het is al ver voor het einde duidelijk, van welke aard de climax zal zijn. Op sommige momenten wordt het tergend spannend, en op andere wacht men tergend op wat spanning. Ondanks het gebrek aan verrassingen, een te trage opbouw en vaak onsamenhangende situaties, is "Stepfather" best aangenaam tijdverdrijf.


Vinny's Rating : 6/10

dinsdag 15 december 2009

The Bad Lieutenant : Port of Call New Orleans (2009)


Regie : Werner Herzog
Genre : Misdaad / Komedie
Acteurs : Nicolas Cage, Eva Mendes, Xzibit, Val Kilmer, Fairuza Balk,...
Speelduur : 116 min.

Geschift filmpje van een toch lichtjes geschifte regisseur. "Bad Lieutenant" is een film waar het moeilijk is om grip op te krijgen. Het begint als een beloftevolle politiefilm om stilaan te switchen naar een zwartgallige amorele komedie. Cage overacteert opnieuw sinds lang, sinds "Leaving Las Vegas", en dat valt wel in de smaak.

Over Terence McDonagh valt niks goeds te vertellen : hij gokt, prostitueert zijn vriendin en zit aan de drugs. Hij is ook New Orleans' meest geprezen rechercheur. Hij wordt op de zaak gezet van een gezin Senegalese immigranten die gruwelijk vermoord werden teruggevonden. Om zijn doel te bereiken is hij bereid om zelf illegale zaken te doen, en tussendoor moet hij zien aan drugs te raken, en ook daar schendt hij de wet op de meest schandalige manieren. De omgeving van McDonagh bestaat uit zijn even verslaafde vriendinnetje Frankie, een al even onsympathieke vader en zijn alcoholische vriendin en een hoop mensen aan wie hij nog "iets" verschuldigd is en door wie hij bedreigd wordt. Maar ondanks alles is hij plichtsbewust en wil op zijn manier de enquête die hij toevertrouwd kreeg, tot een goed einde brengen. Er was een ooggetuige, een 15-jarige jongen, die hij in een moment van onoplettendheid kwijtspeelt...

Ik hou wel van foute personages, die het menselijk fatsoen belachelijk maken. En Cage kan er wat van. Hij loopt een beetje zoals Quasimodo, heeft een onaangename face, en gebruikt iedereen voor zijn belangen. Zo'n slechte flik kom je zelden tegen. Het strafste van het hele verhaal is, dat hij de inborst van een misdadiger heeft, en toch ongestraft de kantjes ervan afloopt. Het is natuurlijk de bedoeling van Herzog geweest, om ons verontwaardigd te laten voelen over zo'n immorele kerel. Soms wordt het zelfs grof, wanneer hij een oud dametje haar zuurstoftoevoer afsnijdt in ruil voor informatie. En ook helemaal surrealistisch, wanneer Herzog iguana's erbij betrekt, en die laat aansluiten op de psychedelische trippen die Cage ondergaat in volle beoefening van zijn beroep. Maar "Leaving Las Vegas" was als karakterstudie veel meer geslaagd en "way much better". "Bad Lieutenant" springt teveel van de hak op de tak, vergeet soms om te entertainen en laat een interessante enquête onderweg vallen om over te gaan op vreemde situaties. Ik was hier niet echt naar op zoek en het viel dus wat tegen. Wel vind ik Herzog nog steeds een coole regisseur ondanks dit overbodige werk op zijn CV.

Vinny's Rating : 5/10

zaterdag 5 december 2009

Le Corbeau (1943)


Regie : Henri-Georges Clouzot
Genre : Thriller
Acteurs : Pierre Fresnay, Ginette Leclerc, Pierre Larquey, Micheline Francey,...
Speelduur : 92 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0035753

"Le Corbeau", klassieker uit het Franse filmpatrimonium, heeft een bewogen geschiedenis. Clouzot kreeg financiering van de Duitsers om zijn film te maken en de inhoud tartte de conservatieve waarden van toen. Het verhaal speelt zich af in een dorpje dat het slachtoffer wordt van belasterende roddelbrieven.

Dokter Remi Germain is het belangrijkste doelwit van de anonieme brieven die het kleine dorpje Saint Robin in rep en roer brengen. Hij wordt beschuldigd van illegaal abortussen te verrichten en om een verhouding te hebben met Laura, de jonge mooie vrouw van dokter Vorzet. De situatie wordt ernstiger, wanneer één van zijn patiënten sterft, nadat hij een brief ontvangde waarin stond dat hij terminaal was. Dr. Germain begint zijn eigen onderzoekje. Op een bepaald ogenblik wijzen de brieven in de richting van de strenge en asociale verpleegster Marie Corbin, die gearresteerd wordt. De brieven blijven echter komen. Germain heeft ook een relatie met Denise, een kreupele vrouw...

Clouzot is zowat de franse Hitchcock, en hij zet een echte "film noir" neer over het slechtste in de mens. Het is erg realistisch allemaal, en dat botste met de toenmalige conservatieve waarden, waarin overspel nog steeds een groot taboe was. Ook zijn weergave van een Frankrijk in moreel verval en verdeeldheid stuitte op heel wat kritiek en politieke druk, terwijl Frankrijk net probeerde om solidariteit en heldhaftigheid te promoten in deze oorlogsjaren. Clouzot werd voor 2 jaar geband om nog films te maken. Het is boeiend geacteerd, met een charismatische rol van Larquey als de psycholoog Vorzet en een whodunnit die tot de laatste minuut met vragen achterlaat. Le Corbeau integreert ook een atypische femme fatale in het verhaal in de persoon van Ginette Leclerc. Haar eerlijkheid, seksuele kracht en intelligentie overtroeven de zwakzinnige mannelijke karakters die in de film rondlopen, en die haar uiteindelijk afstraffen. De film haalt zijn kracht uit dubbelzinnige dialogen, een ongezond sfeertje en prima acteerwerk. Enige minpunt is de warrige vertelstijl en de overdaad aan dialoog die soms langdradig aanvoelt.

Vinny's Rating : 6/10

dinsdag 1 december 2009

Boy A (2007)


Regie : John Crowley
Genre : Drama
Acteurs : Andrew Garfield, Peter Mullan, Siobhan Finneran, Alfie Owen,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1078188

De maatschappij is een genadeloze machine, vooral wanneer het om beoordeling en veroordeling van zijn medemens draait. Crowleys vrij harde drama stelt de principes van gelijke kansen in vraag, en vindt dit een utopie in de zin dat mensen het moeilijk hebben om misdadigers als hun gelijken te beschouwen.

Een jeugdcrimineel krijgt de naam Jack Burridge en wordt door zijn begeleider, Terry terug in de maatschappij geïntegreerd na vele jaren jeugdgevangenis. Terry, een idealistische man die in het goede in iedereen gelooft, vindt dat Jack er klaar voor is. Hij krijgt een job als magazijnier en herbegint een sociaal leven. Hij leert Kelly kennen, die hem terug perspectief geeft. Het lijkt erop dat Jacks integratie een succes wordt, ondanks de moeilijke aanpassing aan de sociale codes. Parallel laat Crowley in een flashback-opbouw zien, hoe hij tot de misdaad in kwestie (de moord op een twaalfjarig meisje) overgegaan is. In zijn jeugd was Philip Craig zijn beste vriend, een onevenwichtige, gewelddadige jongen die door zijn ouders opzij gelaten werd en door zijn broer verkracht. Philip beschermt de onzelfzekere jongen die Jack was, en krijgt er een grote invloed op. Intussen is Chris, de verwaarloosde zoon van Terry, bij zijn vader ingetrokken, en verwijt zijn vader dat hij meer uren in Jack stak dan in hemzelf. Hij beschuldigt zijn vader van zijn eigen tekortkomingen en dreigt de identiteit van Jack, voor het gerecht gekend als Boy A, aan de pers door te geven...

Crowley's drama is hoopvol op een duistere manier. Hij bouwt eerst dit positieve verhaal over herintegratie van Jack op, om daarna volledig van koers te wijzigen. Hoewel de film hoop uitademt, lijkt die in rook op te gaan naarmate het verhaal vordert. De aanpak liet zijn sporen na op mij, met een gevoelige prestatie van Garfield en het Schotse smaakvolle typerende accent van Mullan. De gebeurtenissen in de film zijn niet zo talrijk, maar de karakteranalyses en de voelbare ontwikkeling die Burridge doormaakt blijven de aandacht vasthouden. Eens dief altijd dief is de stigmatiserende uitdrukking die op Boy A van toepassing is. Voor kindermoordenaars kan de maatschappij niet geloven dat herintegratie mogelijk is. Hoe onaanvaardbaar bepaalde daden ook zijn, voor elk van die daden is een context en een verhaal. En dat is wat ik eraan overhield. Crowley is cynischer tegenover ons dan tegenover zijn personage en gelooft wel in de fundamentele goedheid van zijn medemens. Maar zijn wij 'goed' genoeg om te vergeven? Een intelligent drama met een pekzwart einde.

Vinny's Rating : 7/10