zondag 23 januari 2011

Centurion (2010)


Regie : Neil Marshall
Genre : Actie
Acteurs : Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko, David Morrissey, Liam Cunningham,...
Speelduur : 97 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1020558

Voor mij heeft Marshall (The Descent) de wind in de zeilen met deze historische actiefilm, en het is vooral een film voor liefhebbers van wilde bloederige actie. Het resultaat toont aan dat Marshall toch handig is om met kleine budgetten goede films te maken. Ik heb me in ieder geval de kijkbeurt niet beklaagd.

317 AD. Ergens in het oude Engeland is Quintus Dias de enige overlevende van een aanval door de Picten op een Romeins fort. De Romeinen zinnen op wraak, en sturen een legioen onder bevel van Virilus om de Picten uit te moorden en hun oorlogszuchtige leider, Gorlacon. Door het verraad van een Pictische krijgster, Etain, vallen ze in een hinderlaag en wordt Virilus gevangengenomen. Bijna het hele legioen wordt uitgeschakeld en enkele overlevenden zitten vast achter de vijandige linies. Ze vinden het kamp van Gorlacon en bevrijden Virilus uit hun klauwen. Dit is het begin van een genadeloze klopjacht op het Romeinse groepje...

Marshall zorgt voor anderhalf uur popcorn entertainment met een spannende film die ergens tussen de epische schaal van een "Gladiator" en de CGI van een "300" vastzit. Het verhaal is gebaseerd op de werkelijk gebeurde nederlaag van het Negende Legioen. De visuele stijl, het grafische geweld, pittige tempo en de acteurs die hun job naar behoren doen zijn bevredigend genoeg om Centurion op een hoger niveau te tillen, met op het einde nog een twist die me wist te verrassen. Dit zou weleens een DVD-hit kunnen worden en voor Marshall hopelijk de aanloop naar iets groters.

Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 22 januari 2011

Sweet Sixteen (2002)


Regie : Ken Loach
Genre : Drama
Acteurs : Martin Compston, William Ruane, Annmarie Fulton, Michelle Abercromby,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0313670

Ondanks de film het festival van Cannes won in 2002, kende dit sociaal drama van Loach een vrij bescheiden verhaal in het commercieel circuit. De DVD is niet zo makkelijk te vinden. Sweet Sixteen is het verhaal van een jonge marginaal, die door zijn sociale omgeving stilaan een crimineel wordt, ondanks zijn pogingen om aan dit lot te ontsnappen.

Liam is bijna 16 en heeft ook zijn dromen in het troosteloze Greenock. Zijn moeder komt binnenkort vrij voor een misdaad die haar vriend eigenlijk beging, en hij is vastberaden om voor haar een onderkomen te vinden en voor haar te zorgen. Maar de gewelddadige niksnut van een vriend, Stan, kan het nog wel goed vinden met de al even betekenisloze grootvader van Liam en doet alles om Liam te kleineren en weg te jagen. Het ongezonde familiale klimaat dwingt hem de straat op. Liam heeft ook nog een zus, Chantelle, met wie hij een goede band heeft en die een lichtpunt in zijn bestaan is. Zij heeft een zoontje, Calum, en in tegenstelling tot haar broer, verwijt ze hun moeder dat ze hen verlaten heeft. Door het dealen van drugs hoopt Liam genoeg geld bij elkaar te rapen om een mobilhome te kopen waar ze allen zouden kunnen leven...

Het is wat je van Loach kunt verwachten, al vond ik een film als Kes veel sterker. Liam is een jongen met de beste bedoelingen, maar wiens wensen en dromen in de weg worden gestaan door de nabijheid van het drugsmilieu en personages die hem dreigen mee te sleuren in hun doelloos bestaan. Loach maakt het allemaal niet te zwaar maar houdt desondanks een weinig hoopvolle toekomst in petto voor Liam. Hij exploreert de sociale roots van de criminaliteit in een marginale familie, waarbij de onverantwoordelijkheid en luilakkerij van de vorige generatie overgedragen wordt op de volgende. Zestien is een mooie leeftijd in het leven, maar niet voor Liam.

Vinny's Rating : 6,5/10

zaterdag 15 januari 2011

Charlie St. Cloud (2010)


Regie : Burr Steers
Genre : Drama
Acteurs : Zac Efron, Amanda Crew, Kim Basinger, Charlie Tahan, Ray Liotta,...
Speelduur : 99 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1438254

Slome Zac Efron film. De hele film blijft een vrij saai tempo aanhouden waardoor de belangstelling stilaan wegebde en er vrij weinig boeiends overschoot. "17 again" was in dat opzicht toch veel leuker.

Charlie is een succesvolle student, die deelneemt aan zeilwedstrijden. Zijn ouders steunen hem in alles. Tot op de dag dat hij zijn jonge broertje Sam verliest in een auto-ongeluk. Ook Charlie's hart stond even stil. Na zijn ontwaken ziet hij de geest van Sam, en belooft hem om hem dagelijks te gaan opzoeken in het kerkhof. Vijf jaar gaan voorbij, en Charlie vervult nog steeds zijn belofte, tot hij een meisje ontmoet, Tess Carroll, op wie hij verliefd wordt. Het betekent dat als hij zijn leven wil verderzetten, hij ook de belofte moet breken die hij aan zijn broer maakte...

De ontwikkelingen zijn oninteressant, er spreekt weinig liefde en passie uit de romance tussen Charlie en Tess, en het sentimentele toontje verveelt vlug. Enkel de mooie beelden van Steers en een redelijke prestatie van Efron redden dit zeemzoeterig en zwak verhaal van de ondergang. Enkel Zac Efron diehards zullen hier nog iets aan hebben. Verder een film om vlug weg te spoelen.


Vinny's Rating : 4/10

Terra Estrangeira (1996)


Regie : Walter Salles en Daniela Thomas
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Fernando Alves Pinto, Fernanda Torres, Tcheky Karyo, Alexandre Borges,...
Speelduur : 100 min.

Dit was de tweede film van "Motorcycle Diaries" regisseur Walter Salles, een man met een onberispelijke fotografische stijl en een gevoel voor esthetiek. In deze kleine maar sterke mix van drama en thriller gebruikt hij zwart-wit beelden om een ongewoon verhaal van ontwortelde Portugezen en Brazilianen te vertellen.

Paco is een jonge acteur die in Sao Paulo leeft met zijn moeder. De slechte politieke en financiële situatie van het land doet Paco hunkeren naar andere horizonten waar het beter is. In het nieuws hoort Paco's moeder dat de regering als economische maatregel alle spaartegoeden heeft bevroren, wat betekent dat ze plots verarmen. Ze bezwijkt aan een hartaanval. Hij ontmoet Igor, een louche handelaar in muziekinstrumenten die hem voorstelt om een viool naar Portugal te smokkelen en hem zo de kans biedt om Brazilië te verlaten.
In Lissabon volgt de film ook Alex, een geëmigreerde Braziliaanse die een relatie heeft met een drugsverslaafde looser. Ook zij wil haar leven nieuwigheid inblazen. De Portugezen beschouwen deze Braziliaanse inwijkelingen als tweederangsburgers en Alex belandt van de ene miserie in de andere. Tot ze Paco ontmoet, wiens viool gestolen is en leven bedreigd wordt door gangsters...

Terra Estrangeira is een groot filmmoment, een wijze mix van roadmovie, drama en een vleug thriller. Het acteerwerk overtuigt, de beelden zijn nu en dan prachtig en met veel gevoel geschoten, de muziek blijft hangen en het verhaal rond terugkeer naar de roots boeit ook. Een kleine film met een groot gevoel waar nagenoeg geen punt van kritiek te bespeuren valt. De scène die zich bij het gestrand schip afspeelt, en die ook op de poster te zien is, is de meest symbolische scène van de film, want opnieuw grijpt Salles terug naar zijn centraal thema, het lot van geëmigreerde Portugezen die een nieuw leven moeten opbouwen.

Vinny's Rating : 9/10

vrijdag 14 januari 2011

Celda 211 (2009)


Engelse titel : Cell 211
Regie : Daniel Monzon
Genre : Actie / Drama
Acteurs : Luis Tosar, Alberto Ammann, Carlos Bardem, Antonio Resines, ...
Speelduur : 113 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1242422

De gevangenisfilm blijft het goed doen. Na "Un Prophète" het jaar ervoor is het Spanje die met zijn jail film afkomt. Ik vroeg me af op welke manier ze nog origineel konden zijn na films als "Midnight Express", "Shawshank Redemption" en voorgenoemd drama van Jacques Audiard. En toch... ze hebben nog een onontgonnen verhaallijn weten te vinden.

Juan Oliver vindt een nieuwe baan als cipier. Hij komt echter een dag vroeger werken zodat de nieuwe collega's hem wat kunnen inwerken. Hij had geen slechtere dag kunnen kiezen. Door een klein incident raakt hij bewusteloos en net op dat moment breekt een opstand uit van de gevangenen. De cipiers, die zich mobiliseren om orde op zaken te stellen, leggen Juan in een lege cel, maar vergeten hem eruit te halen. Intussen slaat de opstand om in het voordeel van de gevangenen en trekken de cipiers zich terug. Juan, die levendig van geest is, beseft snel wat er gebeurt en doet zich voor als een nieuwe gevangene. De aanvoerder van de opstandelingen, Malamadre, gedraagt zich eerst argwanend. Kort daarop ontstaat er een vertrouwensband tussen de twee mannen, die Juan toelaat om de situatie onder controle te houden. De twee handlangers van Malamadre vertrouwen hem niet en bespieden hem, op zoek naar het bewijs dat hij niet is wie hij zich voordoet...

Er hangt ook aan Celda 211 een rauw kantje, die niet zo uitgesproken is als in "Un Prophète" maar wel rauw genoeg voor enkele stevige scènes. Monzon zorgt meer voor een film die richting thriller en actie gaat, maar creëert toch de nodige ruimte om zijn personages uit te diepen en een dramatische twist erin te droppen. Op die manier voelt Celda aan als een film die uit verschillende genres put. Maar Celda zou Celda niet zijn zonder het uitstekende acteerwerk van Luis Tosar als de keiharde Malamadre en een angstige Juan Oliver die het hoofd opvallend koel kan houden. Ook het einde zie je totaal niet afkomen. Toch wel een buitenbeentje die volgens mij nog een mooie toekomst heeft in de DVD verkoop.


Vinny's Rating : 7,5/10

Splice (2009)


Regie : Vincenzo Natali
Genre : SF / Drama
Acteurs : Adrian Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac, Brandon McGibbon,...
Speelduur : 104 min.

Splice, de nieuwste film van de regisseur van "Cube", werd bij het publiek niet al te best ontvangen. Vreemd genoeg wel bij de vele recensenten. Natali blijft voor mij toch een vrij innovatieve man wiens films ik stuk voor stuk blijf koesteren. Ook met Splice gaat hij innovatief te werk, en net daarom denk ik, wordt zijn film afgemaakt door het publiek. Vooral door een spraakmakende seksscène tussen een man en een nieuwe levensvorm.

Want daar gaat het over. Twee eigenzinnige jonge wetenschappers, Clive en Elsa, doen al een tijd onderzoek naar genetische manipulatie, en door het samenvoegen van menselijk en dierlijk DNA scheppen ze een nieuw wezen dat eigenschappen bezit van verschillende levensvormen. Ze dopen het wezen om tot Dren. De instelling waarvoor ze werken is niet bepaald happig om hun werk verder te financieren en ze deden hun onderzoek verder op een klandestiene manier. Clive en Elsa zijn aanvankelijk in hun nopjes over hun ontdekking en voeden hun "kind" op, maar de instincten van Dren zijn onvoorspelbaar en ze beseffen dat ze een gevaar kan vormen voor de mensen...

Dit is het type film dat in de jaren '80 razend populair zou zijn geworden. Fantasiewezens zoals E.T. lokten volle bioscopen, en ook het curiosum Dren zou dat gedaan hebben. Ik vond het in ieder geval een film met een donkere humor en een onderhuidse spanning. Cronenberg is hier niet ver weg : in de film vind je een gore scène waarin twee nogal abstracte levensvormen elkaar afmaken in een vivarium. Dat deed me sterk aan een film als "Scanners" denken. Het tegenover elkaar zetten van de menselijke en dierlijke kenmerken van Dren vond ik het sterkste punt van de film, en zorgen voor onvoorspelbare situaties. Tegen het einde vond ik dat Natali in zijn werkje toch de magie heeft kunnen bewerkstelligen waarop ik heimelijk hoopte. Dren speelt met de gevoelens van de kijker, van medelijden tot woede en zorgt ervoor dat ze het pantheon van de filmwezens mag betreden. Ik zou zeggen : probeer je erdoor te laten verrassen, leef je in en denk niet teveel aan de slechte commentaren.

Vinny's Rating : 7,5/10

Stargate (1994)


Regie : Roland Emmerich
Genre : Science-Fiction
Acteurs : James Spader, Kurt Russell, Alexis Cruz, Mili Avital, Erick Avary, Viveca Lindfors,...
Speelduur : 130 min (Director's Cut)
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0111282

Emmerich sloeg ons plat met een overdaad aan special effects, of het nu "Independence Day", "Godzilla" of "2012" is, hij wil steeds uitpakken met verpletterende visuals... en met dunne verhalen. Zijn vroegste Hollywoodfilm, "Stargate" stijgt daar nog steeds boven uit met een originele SF-film die zelfs na zoveel jaren aangenaam blijft om te zien, om maar niet te spreken over het succes van de serie.

In 1928 wordt een metalen ring gevonden in Egypte. 65 jaar later ontdekken wetenschappers dat het een poort is naar een andere wereld. Een expeditie wordt op touw gezet om door de poort te gaan. Leider is kolonel Jack O'Neil, een wat norse militair. Ook Daniel Jackson, die de code ontcijferde om de poort te activeren, vergezelt hen. Ze komen terecht in een piramide op een woestijnachtige planeet, en ontdekken dat de primitieve bewoners gedomineerd worden door buitenaardse wezens...

Vooral het eerste uur is erg mooi. De design van de planeet is goed gedaan en het mysterie rond de poort zorgt ervoor dat je er met je gedachten bijblijft. Dan maakt de film een bocht van 180 graden zoals van Emmerich wel te verwachten is. Acteerwerk blijft voor A-list acteurs Spader en Russell, erg middelmatig. De FX zien er nog altijd erg goed uit en er straalt episch spektakel uit sommige massascènes. Voor mij toch van het beste dat ik van Emmerich heb gezien.

Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 1 januari 2011

The Manchurian Candidate (2004)


Regie : Jonathan Demme
Genre : Thriller
Acteurs : Denzel Washington, Meryl Streep, Liev Schreiber, Jon Voight, Jeffrey Wright,...
Speelduur : 129 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0368008

Hersenspoelingen in het leger zijn altijd een soort mythe geweest, die mooi toegedekt werden door de regeringen. Al in 1962 verscheen een eerste versie, met Frank Sinatra in de hoofdrol. De achtergrond was de Koude Oorlog. Deze update van "Silence of the Lambs" regisseur Jonathan Demme speelt zich af met de Irak oorlog op de achtergrond.

Majoor Bennett Marco begint zich ernstige vragen te stellen over de legereenheid die hij aanvoerde tijdens de Operatie Desert Storm. Raymond Shaw redde op twee soldaten na, alle leden van de crew die Marco aanvoerde, wat hem een "Medal of Honor" opleverde en de deuren opende voor een politieke carrière. Een andere soldaat, Al Melvin, die duidelijk gestoord is, vertelt hem over de leden van de eenheid die onderhavig zouden geweest zijn aan een experiment. De uitleg is fragmentarisch en er zijn weinig bewijzen voor de verwarrende woorden. Intussen bereidt Shaw zich voor als kandidaat voor de verkiezingen, bijgestaan door zijn moeder, Eleanor. Eleanor chanteert de oppositiepartij van Tom Jordan om voor haar zoon te kiezen. Marco ontdekt een inplant op zijn rug en begint te vermoeden dat er tijdens de militaire operatie toch iets moet gebeurd zijn...

Strakke thriller, met een complex verhaal dat efficiënt wordt verteld. Je hebt het gevoel er net als Schreiber en Washington, middenin te zitten en het verhaal over hersenspoeling en verkiezingsmanipulatie wordt op een sinistere manier gebracht. Een negatief punt vond ik dat de firma Manchurian een weinig betekenisvolle rol speelde in het verhaal. Dat kon mijns inziens nog wat beter uitgewerkt wordt. Toch blijft dit een goede genrefilm.

Vinny's Rating : 7,5/10

The Beach (2000)


Regie : Danny Boyle
Genre : Avontuur / Drama
Acteurs : Leonardo Di Caprio, Guillaume Canet, Virginie Ledoyen, Tilda Swinton, Robert Carlyle...
Speelduur : 119 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0163978

Boyle regisseerde met The Beach een aanstekelijke en dromerige avonturenfilm. De film gaat niet zo erg om een reis ergens naar een paradijselijke plaats, dan wel op de obsederende zoektocht naar geluk, die een illusie blijkt te zijn.

Richard is een jonge toerist die in een hotelletje in Bangkok kennis maakt met Daffy, een wat gestoorde kerel die getekend is door jarenlang druggebruik. Hij vertelt Richard over een paradijselijke plaats, onbereikbaar voor gewone toeristen en omringd door steile kliffen. Daffy sterft aan een overdosis maar tekende de exacte locatie van de plaats op een kaart. Richard is geïntrigeerd en overtuigt een jong Frans koppel, Françoise en Etienne, om met hem mee te gaan.
Ze doorkruisen Thailand en begeven zich al zwemmend naar het eiland in kwestie. Daar aangekomen vallen ze op zwaar bewapende papavertelers...

Het eerste uur van de film is prachtig uitgevoerd : prachtige settings, schitterend camerawerk en een beloftevol verhaal die de kijker aan het scherm gekluisterd houdt. Eénmaal op het eiland komen de drie jongeren in een geïsoleerde hippie-gemeenschap terecht en begint Boyle wat te blunderen. Het personage Etienne voelt plots overbodig aan en wordt naar de achtergrond verdrongen. Tilda Swinton heeft een hoge ergernisfactor als de door vrijheid geobsedeerde leidster van de gemeenschap. Niettemin is dit een visueel pareltje met een vleugje maatschappijkritiek. Ook het paradijs biedt geen soelaas voor de immer parasiterende aanwezigheid van de mens.

Vinny's Rating : 8/10