zaterdag 24 januari 2009

Appaloosa (2008)


Regie : Ed Harris
Genre : Western
Acteurs : Ed Harris, Viggo Mortensen, Renée Zellweger, Jeremy Irons,...
Speelduur : 115 min.

Het eerste wat me opviel was de gelijkenis tussen Harris en Clint Eastwood op de affiche. Tijdens de film werd duidelijk dat "Appaloosa" helemaal geen spaghetti-western was. Het is een rustige film, die ergens tussen de psychologische western ligt, waarvan "The Assassination of Jesse James" het mooiste voorbeeld is, en de typische western, waar de sheriff op alle mogelijke manieren de orde moet handhaven.

Ed Harris speelt Virgil Cole, een oudere man, die in het dorpje Appaloosa ingehuurd wordt samen met zijn onafscheidelijke metgezel, Everett Hitch. De vorige sheriff verdween nadat hij een bezoekje bracht aan Randall Bragg, een welstellende rancher, die, zo zegt men, banden heeft met de Amerikaanse president. Cole en Hitch maken Bragg vlug duidelijk wie de baas is in Appaloosa, en verdenken hem ook dat hij de vorige sheriff vermoord heeft. Intussen komt een pittige dame in het dorp aan, Allison "Allie" French, die haar oog op de viriele Cole laat vallen. Het komt al snel tot een relatie. Het leven zou wellicht gewoon verder gegaan zijn, ware het niet dat een jonge man die in Braggs huishouden werkte, getuigt dat Bragg de sheriff vermoordde. Hij wordt onder bescherming geplaatst en Bragg wordt gevangen gezet. Niet voor lang...

De personages hebben meer karakter dan in een doorsnee-western. Zelden ziet men grote vriendschappen in westerns. De cowboys zijn meestal geharde éénzaten, en de meeste vriendschappen slaan om in verraad. Hier zijn Cole en Hitch twee handen op een buik. Cole vertrouwt Hitch meer dan hij Allie vertrouwt. Wat Allie French betreft, speelt ze een interessante rol als iemand die voor emotionele problemen zorgt, vooral bij Cole. Ze is een onzekere vrouw, die instinctief door de machtigste man aangetrokken wordt. Hitch ziet het in, maar Cole, die weinig van vrouwen begrijpt, is verliefd en hoopt dat ze met hem zal blijven. Als western mag Ed Harris' werk best gezien worden, hoewel de magere dialogen het niveau van de film wat afzwakken, en er best wat meer spanning in kon. We verwachten niet veel van de film, zodra Bragg gevangen wordt, en voor 60% van de film een gevangene blijft. Wat moet er dan nog gebeuren, vroeg ik me af? De interessantste rol vond ik weggelegd voor Zellweger en zelfs tegen het einde, bleef ze me intrigeren. Ik voelde al snel dat de film zou eindigen met een shootout, maar wat er met Bragg zou gebeuren interesseerde me minder dan hoe het zou verdergaan met Cole en Hitch. En dat is misschien nog het beste aan Appaloosa.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: