vrijdag 9 januari 2009

Dirty Harry (1971)


Regie : Don Siegel
Genre : Politiefilm
Acteurs : Clint Eastwood, Andy Robinson, Harry Guardino, Reni Santoni,...
Speelduur : 102 min.


De iconische acteur Clint Eastwood lag tot 1971 vooral bekend als westernacteur, en veranderde van niche met "Dirty Harry". In de daaropvolgende jaren werd hij voortdurend geassocieerd met droge macho-humor. Don Siegel kreeg belangstelling met deze harde politiefilm, al vond ik dat hij te veel naar de sensatiezucht van het publiek greep. Willekeurig burgers neerhalen, kinderen vermoorden en schoolbussen kapen zijn nu niet bepaald alledaagse vergrijpen. Het is wat gemakkelijk om hiermee te scoren, want sensatie trekt nu éénmaal meer dan psychologie.

Harry Callahan wordt Dirty Harry genoemd omdat hij altijd de vuile klusjes mag opknappen. Hij houdt van niemand, en ziet er al helemaal tegenop om samen te moeten werken met Chico Gonzalez, een groentje. Wanneer een anonieme moordenaar, de Scorpio Killer, willekeurig mensen vermoordt van op daken, doet men een beroep op Harry om de zaak vlug op te lossen. Scorpio vraagt immers forse geldsommen, anders zet hij zijn moorddadige plannen verder. Helikopterbewaking wordt versterkt, en de politie spant een val. Scorpio ontsnapt en als weerwraak ontvoert hij een meisje in ruil voor losgeld...

Je krijgt het gevoel dat San Francisco het oord der verderfs is. Een duistere onsympathieke wereld met boeven en hoerenkasten. De onschuldige burgers lijken altijd op de één of andere manier het slachtoffer te zijn. Callahan is een anti-held, die vreemd genoeg de opgelegde wetten met de voeten betreedt en zijn eigen wet als gerechtigheid laat gelden. Nee, ik hield niet van de realiteit die hier neergezet wordt. Die is voor mij iets te schuin. Ook Callahan vind ik niet sympathiek. "Dirty Harry" is verder wel een film die nog niet veel verouderd is, en met bij vlagen erg spannende scènes die tergend traag opgebouwd werden. Goed entertainment, maar met personages zonder principes.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: