vrijdag 16 januari 2009

Point Break (1991)


Regie : Kathryn Bigelow
Genre : Actie
Acteurs : Keanu Reeves, Patrick Swayze, Gary Busey, Lori Petty,...
Speelduur : 120 min.


"Point Break" was toch wel één van de stoerste films uit 1991. Keanu Reeves en Patrick Swayze spelen twee adrenalinejunks die nergens bang voor lijken te zijn.

Johnny Utah (de naam alleen al!) is nieuw in de FBI-afdeling van een Californisch kuststadje. Daar hebben ze te maken met een reeks bankovervallen die gepleegd werden door mannen met de maskers van de Amerikaanse presidenten op. Het lukt de boeven om in anderhalve minuut de bank te beroven, nog voor de politie kan ingrijpen. FBI-agent Harp begint zijn geduld te verliezen, en wijst Utah toe aan een oudere agent, Pappas (Gary Busey). Pappas vermoedt dat de misdadigers surfers zijn, omdat ze slechts enkele maanden in het jaar actief zijn. Utah gaat undercover, leert surfen aan Tyler, een meisje op wie hij (hoe kan het ook anders?) verliefd wordt. Ze is het ex-liefje van Bodhi, een charismatische surfer die leeft voor de kick. Hij betrekt Utah in hun groep en hun risicovolle sportieve activiteiten. Intussen heeft Utah zijn oog laten vallen op een andere surfende bende neo-nazi's uit de buurt, die in het bezit van drugs en wapens zijn. Hij bereidt een aanval op hun woning voor...

Het bulkt van de actie in deze esthetisch correcte film. Er zijn veel "yeahs" en "fucks", gespierde borstkassen en roekeloze daden. Het is allemaal macho, cool en een karikatuur van de werkelijkheid. Ook de "filosofie" in het verhaal komt dom over : banken overvallen om menselijke spiritualiteit te bereiken?? Logisch natuurlijk. Vergeet de logica want hier vind je er weinig van, zet een stap in de wereld van "Point Break", en je krijgt een spetterende actiefilms, met heel wat leuke scènes, zoals Reeves die één van de ex-presidenten achtervolgt van tuin naar tuin in een residentiële buurt. Er zijn nog van die verrassingen. Het is cola&chips entertainment, maar goede cola&chips entertainment.


Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: