donderdag 29 januari 2009

Man Of The Year (2006)


Regie : Barry Levinson
Genre : Komedie / Thriller
Acteurs : Robin Williams, Christopher Walken, Laura Linney, Jeff Goldblum,...
Speelduur : 115 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0483726/


Amper een week geleden legde Obama de eed af als president van de Verenigde Staten, waarmee een eind kwam aan het lange mediacircus rond de verkiezingen. Ik geef toe dat ik "Man of the Year" bekeek in een lichte Obama-roes. En van "Rain Man"-regisseur Levinson verwachtte ik heel wat.

Tom Dobbs is een standup comedian die een politieke show heeft. Voor de grap stelt hij zich verkiesbaar. De mensen denken dat het menens is, en moedigen hem aan om ermee door te gaan. Gesteund door zijn producer Menken start hij een campagne, neemt deel aan verhitte debatten en wint tenslotte de verkiezingen. De enige persoon die weet dat de resultaten verkeerd zijn, is Eleanor Green, een bediende bij Delacroy Systems, de firma die verantwoordelijk is voor het elektronisch "touchscreen" verkiezingsprogramma. De enige reden waarom Dobbs won was omdat er zich nog een bug in het systeem bevond. De bazen van Delacroy, die diskrediet vrezen, ontslaan haar en stoppen de hele zaak in de doofpot. Green besluit om Dobbs op de hoogte te brengen....

De eerste helft van de film is één flauwe grap. Je moet jezelf bedenken dat Geert Hoste president zou kunnen worden. Er kon nog heel wat leuke humor uitgehaald worden uit de stommiteiten die Williams als president kon doen. Williams blinkt uit in het uithalen van stommiteiten. Dat bewees hij al in "Good Morning Vietnam" van dezelfde Barry Levinson. Maar nee, scriptwriter en regisseur kozen voor een tegengestelde koers, en veranderen "Man of the Year" van satirische komedie naar bedrijfsthriller. Ik vond deze verrassende combinatie weinig geslaagd en zelfs onbegrijpelijk omdat de film totaal geen toon meer heeft. Liefhebbers van komedie zullen vloeken met het thriller-achtige aspect en liefhebbers van thrillers zullen groen lachen met de flauwe uitlatingen van Williams. Het mag gezegd zijn, dit is een inspiratieloze film. De cast kan niks redden : Walken is droog, Linney kaapt nog de beste rol weg met een mooi staaltje overacting en Jeff Goldblum speelt een bijrol. Het enige goede dat nog overschiet is het idee.


Vinny's Rating : 4,5/10

Geen opmerkingen: