zaterdag 24 januari 2009

Pet Sematary (1989)


Regie : Mary Lambert
Genre : Horror
Acteurs : Dale Midkiff, Fred Gwynne, Denise Crosby, Brad Greenquist,...
Speelduur : 102 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0098084/

"Pet Sematary" is de zoveelste zombie-film. Wat kunnen we nog meer verwachten? Aha, het is de eerste zombiefilm die zich in de buurt van een DIERENkerkhof afspeelt. Stephen King himself was er opgekomen!

Het gezin Creed, bestaande uit vader Louis, moeder Rachel en twee kinderen Gage en Ellie, vestigen zich in een nieuw mooi huis in een landelijk dorpje. Louis werd er als schoolarts aangenomen. Het gezin moet voortdurend waakzaam zijn op de highway, waar tientonners aan hoge snelheid voorbijrazen. Dat is ook de reden waarom er een dierenkerkhof is, vertelt hun gepensioneerde buur Jud. Op een dag overlijdt een jongen, Victor Pascow, in de school, terwijl Creed hem probeerde te reanimeren. Kort daarop ziet hij de geest van Pascow in zijn dromen, die hem verwittigt voor het kerkhof. Wanneer de kat van de Creeds doodgereden worden, begraven Jud en Louis het dier op een oude Indische begraafplaats, iets verderop. De dag erop keert het dier terug naar huis, maar vertoont agressief gedrag. Het drama slaat toe, wanneer hun zoontje Gage omvergereden wordt...

De rest laat zich misschien al raden. Wat Kings verhaal een stuk beter maakt, is de focus op het verwerken van overlijden. "Soms is de dood beter", weerklinkt het uit de mond van Jud. En daar gaat het in essentie om : het niet kunnen accepteren om te verliezen. Daarbij voegt de auteur een persoonlijk trauma van dokter Creeds vrouw toe en ze wordt daarbij opnieuw geplaagd door schuldgevoel. "Pet Sematary" is een dreigende, creepy film, eerder dan een horrorfilm die het van hemoglobine-uitspattingen moet hebben. Lambert houdt de dreiging voelbaar en speelt in op pijnlijke gevoelens. Stel je voor dat je een kind verliest en je het opnieuw tot leven kon brengen : zou je het doen? Zoals altijd in Kings werken, zijn er altijd gevolgen. Jammer van het ongelofelijke cliché einde, dat de film een punt in de rating kost.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: