maandag 26 januari 2009

The Motorcycle Diaries (2004)


Originele titel : Diarios de Motocicletas
Regie : Walter Salles
Genre : Drama / Avontuur
Acteurs : Gaél Garcia Bernal, Rodrigo de la Serna, Mia Maestro,...
Speelduur : 127 min.


De Braziliaan Salles belicht met "Motorcycle Diaries" één van de minst gekende aspecten uit Che Guevara's leven : zijn jeugd. Bernal zet een gevoelige en zelfs alledaagse jongeman neer, ver van het idee dat we van de Che hebben, een charismatische revolutionair.

Het verhaal vangt aan in het begin van 1952. Alberto Granada wil met zijn motor een odyssée door het Zuidamerikaanse continent doen voor zijn 30e verjaardag. Om niet alleen hoeven te zijn, neemt hij zijn beste vriend, Ernesto Guevara mee, een 24-jarige dokterstudent uit een welgestelde familie. Met goedkeuren van Ernesto's ouders, vertrekken ze voor een 10.000 km lange tocht. Wat Ernesto niet weet, is dat de tocht hem voorgoed zal veranderen, en hem recht naar zijn lot brengt. Ze rijden door de desolate pampa in Argentinië, over besneeuwde wegen in Chili, ze reizen te voet door de woestijn van Atacama, bezoeken Macchu Pichu en belanden tot slot in een melaatsenkamp waar ze maandenlang blijven werken. Tijdens deze tocht ontmoeten ze veel mensen. Eerst ontmoeten ze interessante meiden die ze hopen te versieren. Daarna opent Ernesto zijn ogen voor de sociale miserie van de autochtone bevolking en leest literatuur over een unionistisch Zuid-Amerika. Hij wordt stilaan een man van het volk, en voelt zich aan hun zijde geroepen...

In zekere zin is dit een interessante film, omdat we getuige zijn van de wording van een revolutionair. Met fascinatie kijken en hopen we te snappen waarom Ernesto de Che werd. Anderzijds horen we Guevara weinig over zijn politiek-sociale bewustwording praten waardoor de film zijn doel wat mist. Verder is er een gapende kloof tussen het sympathieke personage in de film en het idee dat we van de communist die de Che was, en die de Cubanen tien jaar later meer slecht dan goed heeft gedaan. We zien twee naïeve middenklassers, die een initiatieve reis maken voor ze hun succesvolle carrières starten, de één biochemist en de ander arts. En de beelden zijn zo ongelofelijk mooi, dat we écht zin krijgen om naar Peru en Chili af te reizen. Ze gaan door diverse landschappen, vallen vele malen op de tarmac en doen de dingen die jongeren verondersteld zijn te doen. Ik heb de film in één adem uitgekeken, het is waar, alleen vond ik de jonge Che te zwak uitgebeeld, zelfs al weet ik dat het verhaal een verfilming is van Granado's boek. Heel mooi was de symbolische scène waarin Guevara 's nachts een rivier overzwemt om zijn verjaardag te gaan vieren met de melaatsen. Erg sterk.


Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: