zondag 1 februari 2009

Traitor (2008)


Regie : Jeffrey Nachmanoff
Genre : Thriller
Acteurs : Don Cheadle, Guy Pearce, Jeff Daniels, Saïd Taghmaoui,...
Speelduur : 114 min.

De oorlog tegen het terrorisme zal voor altijd gelinkt zijn aan het beleid van president Bush. Dat betekent nog niet dat de Amerikaan zelf met ooglappen leeft. Acteur en auteur van deze film Steve Martin belicht het gegeven met her en der diep inzicht. We volgen in "Traitor" een arabische terroristische cel van Jemen tot Canada.
In Jemen probeert Samir Horn wapens te verkopen aan terroristen. De operatie eindigt in een fiasco wanneer de CIA binnenvalt en de mannen gevangen gezet worden. Horn weigert te collaboreren en wordt opgesloten in een Jemenitische gevangenis. Hij raakt er bevriend met Omar. Met hulp van buitenaf ontsnappen ze uit de gevangenis, en de twee mannen begeven zich naar Marseille, waar ze zich aansluiten bij een terroristische cel geleid door de radicale Nathir. Roy Clayton, de CIA agent die de operatie in Jemen leidde en de groep rond Samir nauwlettend volgt, weet echter niet dat Horn een infiltrant is en zelf voor de geheime diensten werkt. Samir en de cel organiseren een geslaagde aanslag op de Amerikaanse ambassade in Frankrijk. Daarna gaan ze naar de States, waar ze een dertigtal toeristenbussen willen opblazen...

"Traitor" is veel genuanceerder dan het plot klinkt. De moslim wordt niet gediaboliseerd, en Martin benadrukt met voorzichtigheid dat niet elke moslim er radicale ideeën op na houdt, en dat de islam een godsdienst van verdraagzaamheid is. Samir Horn is een gekweld personage, omdat hij meehelpt aan het verraden van mensen van zijn volk. Van zijn volk ja, niet van zijn geloof. Dat is hetgene dat hem recht houdt in zijn infiltratie : de overtuiging dat wat hij doet, de goede keuze is en compatibel is met zijn geloof. Waren het niet de terroristen die zijn vader vermoordden toen hij kind was? Niemand anders dan Don Cheadle kon een dergelijke rol op zich nemen. Guy Pearce speelt een CIA-agent, die niet weet hoe de situatie in elkaar zit en de grote verantwoordelijkheid heeft om zijn land te beschermen. We nemen als kijker ook deel aan de volledige organisatie van de aanslagen, waar fouten niet getolereerd worden en de logica gedicteerd wordt door irrationeel radicalisme. "Traitor" had veel kans om een mislukking te worden, maar Martin omzeilt de valstrik om zwart-wit te denken en achter de politiek van zijn land te staan. "Traitor" is niet politiek. Het enige nadeel van de film is dat het verhaal zich afspeelt in een kader dat veel te strak is : van het begin tot het eind is de film één lange poging om een cel te ontmantelen, en de personages blijven in dat kader hangen. Kan men dan de moslim niet anders bekijken dan in het kader van terrorisme?

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: