maandag 23 februari 2009

The Brave One (2007)


Regie : Neil Jordan
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Jodie Foster, Terrence Howard, Nicky Katt, Mary Steenburgen,...
Speelduur : 122 min.

"Brave One" toont aan dat wraakfilms meer kunnen zijn dan "Death Wish" of "Punisher" films. De film van Neil Jordan geeft een morele dimensie aan de personages uit zijn film, en dat scheelt natuurlijk. De getalenteerde en gevoelige Jodie Foster is een geschikte keuze, en je kan je gemakkelijk het rotte gevoel voorstellen, waarmee ze verder door het leven moet.

Erica Bain is een radio-omroepster, die een gelukkige relatie heeft met David, en een schijnbaar serene toekomst tegemoet gaat. Haar geluk valt aan diggelen op een avond, wanneer het koppel met hun hond door Central Park wandelen. Erica en David worden aangevallen door enkele agressieve jonge criminelen. Ze worden voor dood achtergelaten. David sterft en Erica moet alleen verder leven met verdriet, verloren toekomstperspectieven en een ondraaglijk gevoel van onrechtvaardigheid. Ze wordt een andere vrouw en vermoordt koelbloedig degenen die haar pad kruisen met kwade bedoelingen. Inspecteur Mercer is belast met het onderzoek naar deze vreemde moorden, en komt gauw in contact met Erica, wiens droevige lot hem wel bekend is...

"The Brave One" handelt over morele dilemma's. Hebben we het recht om over leven en dood van anderen te beslissen, zelfs al is het gerechtelijk systeem niet toereikend om gerechtigheid te bereiken? Jordan laat de emotionele factor meespelen. Hij hoopt dat we begrip hebben voor de motivaties van Bain, en door de vakkundige regie, hebben we ook begrip. Foster speelt iemand die emotioneel vernietigd is. Wanneer ze het uitschot vermoord, voelt ze zich slecht. Het is pijnlijk om een ander leven te nemen, maar het geeft haar ook het gevoel van rechtvaardigheid die ze mist. Daar tegenover plaatst Neil Jordan de arm der wet onder de vorm van Mercer, een briljante politie-agent. Hoe verder de enquĂȘte vordert, hoe meer hij moet afstand doen van zijn technische logica en hoe meer hij geconfronteerd wordt met emotionele factoren. De film biedt geen antwoorden over juist of fout, en dat komt het best naar voor uit het slot van de film. Helemaal niet slecht, al kruipt er wat tijd in vooraleer de film uit de startblokken komt.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: