zondag 1 februari 2009

Brain Damage (1988)


Regie : Frank Henenlotter
Genre : Horror / Komedie
Acteurs : Rick Hearst, Gordon McDonald, Jennifer Lowry,...
Speelduur : 86 min (uncut version)
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0094793/

Henenlotters horrorfilms (met name de "Basket Case" reeks) hebben zoiets dat "cultstatus" genoemd wordt. In wezen zijn het slechte films, met belabberd acteerwerk, belachelijke special effects en nog dwazere dialogen. Het is juist dat die de film dan een buitengewone uitstraling geeft. Want ondanks het amateurisme is "Brain Damage" best vermakelijk.

Brian leidt een normaal leventje, tot een fallusachtig monstertje, Aylmer zich op hem parasiteert. Het wezen injecteert een blauwe vloeistof in zijn hersenen, die hem in een leuke roes brengt. In ruil voor die vloeistof moet Brian het wezen naar slachtoffers brengen, want Aylmer heeft een onverzadigbare honger naar menselijke hersenen. Voeg er dan nog zijn broer en vriendin aan toe, van wie hij stilaan vervreemd, en de twee vorige "eigenaars" van Aylmer, die dolgedraaid zijn, en je krijgt een zowel gore als grappige film...

Henenlotter maakte duidelijk een metafoor met drugsverslaving. Aylmer is een slakachtige parasiet, die al eeuwenlang van de ene drager na de andere reist. Hij praat als een marionet uit de "muppet show", en één van de grappigste scènes is zijn "strijd" met Brian, die wil afkicken van de blauwe vloeistof, wanneer hij beseft dat hij mede-verantwoordelijk is voor een aantal moorden. De gore scènes hebben steeds iets grappigs. Neem nu de blowjob-scène (die niet aanwezig is in de originele cut), waar een hoertje hoopt op een mondvol Brian, terwijl ze dan een mondvol Aylmer in de plaats krijgt. De scène, die in 1988 uit de film gesneden werd, is tegenwoordig veel minder aanstootgevend. Neemt niet weg dat het wel wansmakelijk is. Het surrealistische tintje van "Brain Damage" maakt dat de film zich gemakkelijk onderscheidt van honderden andere horrorfilms. Ik heb me alvast goed vermaakt, ondanks de low-budget look van de film. Voor een verwittigd publiek.


Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: