woensdag 11 februari 2009

Slumdog Millionaire (2008)


Regie : Danny Boyle, Loveleen Tandan
Genre : Drama
Acteurs : Dev Patel, Anil Kapoor, Saurabh Shukla, Freida Pinto, ...
Speelduur : 120 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1010048/


Stel je voor : een jongen uit de krottenwijken, Jamal, neemt deel aan de kwis "Wie wordt multimiljonair?" in India, een land waar kansloosheid al eeuwen de maatschappij overheerst. Ze geloven dat wie in de laagste kaste geboren is, hij zijn leven lang voortbestemd is om in die kaste te blijven hangen. Jamal, een 18-jarige jongen, heeft de armoede gekend. Samen met zijn broer Salim heeft hij gestolen, toeristen bedrogen en is hij het slachtoffer geworden van wrede kinderuitbuiters, die arme meisjes van straat halen om ze te prostitueren, en arme jongens om hen blind te maken, want blinde zingende kinderen brengen veel geld op. Hij leefde een bestaan die de meesten onder ons zich moeilijk kunnen voorstellen, en reeds als kind ontmoet hij het meisje Latika, van wie hij altijd gescheiden zal zijn, maar naar wie hij altijd zal verlangen. Jamal gelooft dat er kansen zijn voor hem in dit leven. En dan neemt hij deel aan een kwis die hem miljonair maakt, en waar een maximumsom van 20 miljoen roepies te winnen zijn.
Op een bepaald moment in het spel wordt hij aan de politie overgeleverd, want een arme jongen uit de sloppenwijken kan onmogelijk zoveel weten toch?? De politie martelt hem, ondervraagt hem, en Jamal houdt stand dat hij de antwoorden wist...

Wat Danny Boyle's uitstekende film zo sterk maakt, is dat hij ons een modern sprookje vertelt, en de Indische armoede niet als een sociaal drama naar voor brengt, maar als een sprookje waarin happy endings mogelijk zijn. In feite maakt hij het kastensysteem ronduit belachelijk, en dat is ook gebleken. Indiase critici bestempelden de film als "poverty porn" en lachten dat Boyle en 20th Century Fox hypocriet genoeg zouden zijn om het grootste deel van de opbrengsten in hun zakken te steken. Wat ze vergeten, is dat de film het Indische probleem eindelijk eens universeel in de belangstelling zet. De armoede is het probleem niet. Het probleem is het kastensysteem, dat op een hardnekkige manier een sociale kloof in stand houdt. En de film toont het ook. De rijken doen er alles aan om die kloof gapend te houden, want zij hebben er het meest bij te verliezen. Dit wordt perfect geïllustreerd via de spelpresentator op een moment in de film die niet onopgemerkt voorbij gaat. Boyle legt een sluwe intelligentie aan de dag en overtuigde mij dat hij weet waar hij mee bezig is. Anderzijds begeeft hij zich niet op té glad ijs, want het script is geïnspireerd van een Bollywood-verhaal en heeft ook enkele sterke Bollywood momenten zoals de finale van de film en een prachtige soundtrack. Gaan bekijken die film !

Vinny's Rating : 10/10

Geen opmerkingen: