dinsdag 17 februari 2009

Die Blechtrommel (1979)


Engelse titel : The Tin Drum
Regie : Volker Schlöndorff
Genre : Drama
Acteurs : David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Katharina Thalbach, ...
Speelduur : 142 min.

Het magisch-realistische "Die Blechtrommel" vertelt het vreemde verhaal van Oskar Matzerath, een jongetje die gekozen heeft om niet meer te groeien. We zien de wereld door zijn ogen, met als achtergrond het opkomende nazisme in Polen.

Matzerath komt ter wereld met het denkvermogen van een volwassene in een ménage a trois. Zijn moeder, Agnes, leeft samen met twee mannen. De één, Alfred Matzerath, is haar wettelijke echtgenoot, en de ander, haar kozijn Jan Bronski, is officieel een verweesd familielid, maar officieus haar minnaar. Wie Oskars vader is, is onduidelijk. De kleine Oskar, die getuige is van de middelmatigheid van de mensen die hem omringen, beslist om niet meer te groeien. Oskar heeft nog een gave : met zijn stem kan hij glas doen breken. Een gave die hij gebruikt om zijn woede te uiten, wanneer iemand zijn onafscheidelijke trommel wil afnemen. De situatie van de familie Matzerath wordt stilaan ingewikkelder. Agnes wordt opnieuw zwanger maar pleegt zelfmoord door zich met vis vol te proppen, en Alfred wordt Nazi-sympathisant...

De verfilming van het boek van Günter Grass blijft getrouw aan het literaire werk. Dat het literaire werk niet volledig verteld wordt, is een zwak punt die het gevoel geeft dat de film niet afgewerkt is. Het is meteen ook niet duidelijk wat Grass wilde vertellen met zijn verhaal. Ik ervaarde het als een bittere pessimistische kijk op de kleinzielige mens, die voortdurend toegeeft aan zijn lusten. Het is de mens in al zijn lelijkheid die we zien : zelfdestructief, gedeprimeerd, ruziënd, pestend, opportunistisch, liegend ... Geen wonder dat Oskar niet volwassen wil worden met zo'n kijk op de wereld. Het is een film met weinig vrolijke momenten en een egoïstisch hoofdpersonage, doch met krachtige beelden van Danzig en verlagende beelden van de mens. En als er dan eens romantische en leuke momenten komen, dan worden die altijd onderbroken door dood en verdriet. Het kwam mij na de film voor dat (de nog steeds levende) Grass een verbitterde misantroop is.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: