woensdag 4 februari 2009

Changeling (2008)


Regie : Clint Eastwood
Genre : Drama
Acteurs : Angelina Jolie, John Malkovich, Jeffrey Donovan,...
Speelduur : 140 min.
Meer info :

Clint Eastwood heeft zijn hele leven lang in Californië geleefd, en het lijdt geen twijfel dat hij een hechte band heeft met zijn geboortestaat. Het zou zelfs heel goed kunnen dat hij het verhaal uit "Changeling" ooit nog hoorde van zijn eigen familie.

Los Angeles 1928. Christine Collins werkt bij een communicatie bedrijf, waar ze een dienst coördineert. Ze leeft alleen met haar zoon Walter, een achtjarige jongen. Enkele dagen later stort haar leven in. Haar zoon is spoorloos verdwenen. De corrupte politie weigert om de eerste 24 uur na de verdwijning tussen te komen, want zeggen ze, de meeste kinderen keren naar hun ouders terug binnen de 24 uur. Dat gebeurt niet en de politie van L.A. start een onderzoek. Ze vinden haar zoon terug en organiseren een groot persmoment om deze heroïsche daad van de politie op celluloid te vereeuwigen. Er is één probleem : Christine zegt dat de jongen haar zoon niet is. De jongen is negen centimeter kleiner en is besneden. De politie verklaart haar gek en stuurt haar naar een psychiatrische instelling om er tot haar positieven te komen. Christine begrijpt niet dat zoiets haar kan overkomen. Eén man begrijpt het wel : Gustav Briegleb, een presbyteriaanse priester die al jarenlang de corruptie van de politie aanklaagt. Zonder succes. Met de Collins zaak grijpt hij zijn kans om de politie in verlegenheid te brengen, en doet alles om haar vrij te krijgen. De zaak neemt een onverwachte wending wanneer een kindermoordenaar, Gordon Northcott, opgepakt wordt...

"Changeling" is op zijn zachtst uitgedrukt een ophefmakend verhaal. Christine Collins vermoedde zeker niet dat de verdwijning van haar zoon zou leiden tot een reeks rechtszaken die de volledige sociale en gepolitiseerde structuur van de stad dooreen zou schudden. Eastwood zorgt voor een spannend mysterie wanneer Collins haar zoon niet herkent. Wie is dan die nieuwe jongen en waarom houdt hij vol dat hij Collins' zoon is? De volharding van Collins om te benadrukken dat de politie haar werk niet heeft gedaan zoals het hoorde ergert kapitein Jones, die geen slechte reclame duldt, en haar naar een psychiatrische instelling stuurt, ver van de media. Collins ontdekt dat ze niet de enige onrechtmatige gevangene is. Alle andere geïnterneerden hebben eveneens de politie op de tenen getrapt. En dan wordt het allemaal nog ingewikkelder wanneer de gestoorde kindermoordenaar ten tonele verschijnt. Acteur Jason Butler Harner zet een ijzingwekkende rol neer en toont ons geen boos kijkende boeman, maar een charmerende psychoot. "Changeling" is deftig geregisseerd en de acteurprestaties schenken veel voldoening, al is het emo-gehalte vaak schaamtelijk hoog. Dat is Eastwoods keuze. Het weze nog gezegd dat "Changeling" een waargebeurd verhaal is, wat de film nog opmerkelijker maakt als men daarbij even stilstaat.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: