donderdag 5 februari 2009

Valkyrie (2008)


Regie : Bryan Singer
Genre : Thriller
Acteurs : Tom Cruise, Kenneth Brannagh, Bill Nighy, Thomas Kretschmann,...
Speelduur : 120 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0985699/

De meeste oorlogsfilms over de tweede wereldoorlog wekken de schijn op dat alle duitsers achter Hitler stonden. "Valkyrie" is één van die zeldzame films die ook tonen, dat er in werkelijkheid belangrijke verzetshaarden waren tegen de Führer. Het is de dictatuur van de angst die alle actie onderdrukte. Het verhaal van Claus Von Stauffenberg is minder vertrouwd bij de Europeanen. In Duitsland werd hij in de jaren '60 tot volksheld verheven.

De film vangt aan in Noord-Afrika, waar Von Stauffenberg gestationeerd is als kolonel. Na een luchtaanval verliest hij een hand en een oog en bevindt zich in Duitsland. Zijn superieur, Friedrich Olbricht, behoort tot een groep hooggeplaatste officieren die de liquidatie van Hitler voorbereiden. Omdat Olbricht de weerzin van Von Stauffenberg kent tegen Hitlers methodes, introduceert hij hem in deze gesloten cirkel. Het is een goede keuze, want Von Stauffenberg is vastberaden en haalt alle twijfels en angsten weg bij de andere betrokkenen. Voor de eerste keer gaan ze over op daden. Alleen door rechtstreekse toegang te hebben tot Hitler is er een mogelijkheid voor een aanslag. De coupplegers zoeken hulp bij generaal Fromm, de aanvoerder van de reservetroepen in Berlijn, maar de man hangt vast aan zijn loyauteit, doch steunt hen stilzwijgend door niks te zeggen. Von Stauffenberg wordt gepromoveerd en belandt bij de hoogst geplaatste militairen, die rechtstreeks aan Hitler adviseren. Ze bereiden een bomaanslag voor en een daarop volgende staatsgreep, die ze "operatie Valkyrie" noemen....

Het verhaal is boeiend verteld door Singer, en met oog voor details. Het is meer dan duidelijk dat Hitler veel geluk heeft gehad de dag van zijn aanslag en de samenzweerders dikke pech. Het roept vooral de vraag op wat er zou gebeurd zijn, moest de oorlog een jaar vroeger zijn gestopt. "Valkyrie" is geen oorlogsfilm maar een minutieuze reconstructie van alle stappen en beslissingen die geleid hebben tot de aanslag en de operatie die tot doel had, om de macht te nemen. De scènes kwamen wat stijf over en waren niet vloeiend en dramatisch zoals bij een sterk verhaal hoort. Het is eerder een opeenvolging van feiten. Van de oorlog zie je bitter weinig. Misschien was dit een opzettelijke beslissing, om de grote afstand tussen de bureaucratische machine en de frontlinie te benadrukken. Visueel is er geen sfeer van oorlog. Alles lijkt netjes en verzorgd. Het lijkt me niet echt passen in zo'n film. Nog vreemder is dat alle acteurs in het Engels spreken. Inclusief Hitler zelf. Het is ergens begrijpelijk, maar toch voelt het onnatuurlijk aan. Gelukkig is Singer een goede verteller en weet hij met zijn verhaal de aandacht vast te houden. Dat compenseert al grotendeels de visuele gebreken.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: