donderdag 24 december 2009

Little Miss Sunshine (2006)


Regie : Jonathan Dayton en Valerie Faris
Genre : Komedie /Drama
Acteurs : Abigail Breslin, Toni Collette, Greg Kinnear, Steve Carrell, Paul Dano,...
Speelduur : 101 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0449059

Laat deze prachtige komedie mijn kersttip zijn. De meesten zullen dit wel al eens gezien hebben. Degenen die niet vertrouwd zijn .... kijken gewoon. Het was al lang geleden dat ik nog eens tranen met tuiten gelachen had maar deze familiekomedie heeft het makkelijk voor elkaar gekregen.

De familie Hoover is geen familie zoals een andere. Olive, het jonge mollige dochtertje, droomt ervan om model te worden. Ze wordt geselecteerd om mee te doen aan de "Little Miss Sunshine" wedstrijd, een schoonheidswedstrijd voor kinderen in Californië. Maar vertrekken is nog niet zo vanzelfsprekend. Oom Frank, een depressieve homo komt bij hen logeren, ook de drugsverslaafde opa Hoover zit thuis : het rustoord gooide hem eruit omdat hij met de verzorgsters flikfooide en aan de heroine zat. Olives broer Dwayne, die droomt om luchtvaartpiloot te worden, zegt al negen maand geen woord meer en haat iedereen. En tot slot heb je nog vader, die een mislukte carrièrecoach is en zijn lessen rond winnen en verliezen op zijn gezin wil overbrengen, en moeder, die dit zootje onder controle moet houden... Ze vertrekken allen met een oude volkswagen naar Californië op een meer dan hilarische trip...

Little Miss Sunshine
, vaag geïnspireerd door de National Lampoon's Vacation films, gaat over een licht geschifte familie. De film blijft voortdurend goed met doeltreffende humor en enkele rake maatschappelijke klapjes. De oppervlakkigheid van schoonheidsshows wordt vakkundig afgeschoten en vooral... leven draait niet enkel rond winnen of verliezen. Het is vooral doen wat je graag doet. En dat is een mooie relativerende boodschap in een hartverwarmende film die me volledig veroverd heeft door zijn bescheidenheid. De acteurs zijn niet bekend, en ze brengen het er echt mooi vanaf. Het bewijs dat de juiste regisseur met de juiste acteurs wonderen kan verrichten. Het einde is schitterend en de herzieningsgehalte ligt hoog.


Vinny's Rating : 8,5/10

1 opmerking:

Emma zei

zeer goede filmbespreking