zondag 13 juni 2010

Alice in Wonderland (2010)


Regie : Tim Burton
Genre : Fantasy
Acteurs : Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham-Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover,...
Speelduur : 108 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1014759/

Wat een onzin opnieuw om deze film PG te raten omdat er een rokende rups in voorkomt. Alsof kinderen daar aanstoot aan zullen nemen. Niettemin is de fantast der fantasten Tim Burton terug met een nieuwe kleurrijke verbeeldingverleggende film. Het is geen herwerking van Disney's "Alice in Wonderland" maar een soort sequel dat zich vijftien jaar later afspeelt.

Alice, rijkeluisdochter op een mooi landhuis in het Victoriaanse Engeland, zal uitgehuwelijkt worden aan een stijve en lelijke aristocraat. Ze ziet het eigenlijk niet zitten, hoewel haar familie haar overtuigt dat dit een goede keuze is. Plots ziet ze een konijn met kleren voorbijhuppelen. Ze achtervolgt het dier en ja... valt opnieuw in de pijp die haar in Wonderland brengt. Opnieuw hebben de vreemde inwoners van Wonderland haar hulp nodig. De rokende rups, een soort levend orakel, legt haar uit dat het geschreven staat dat zij vrede over Wonderland zal brengen door de Jabberwock te verslaan. De zaken gaan inderdaad slecht. De Rode Koningin heerst als tiran over het rijk en brengt alleen maar smart en leed. Alice vindt een belangrijke bondgenoot in de Mad Hatter...

Mooi om te zien deze herwerking van Burton. Als regisseur heeft hij me nog maar weinig ontgoocheld. Je weet ook waar je je aan kan verwachten : kleurrijke en dromerige fantasy. Zijn visuele weergave is weer oogverblindend en een mooie update van Carroll's tijdloze sprookje. Hij koos voor veilig en liet zich inspireren door de vorige cinematografische versies. Ik had soms de indruk dat ik het allemaal al eens had gezien in de tekenfilm. Het verhaal is door velen gekend en komt zeker niet vernieuwend over, maar de manier waarop alles gebracht is (design, karakters, effecten) verdient zeker wel een pluim.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: