vrijdag 11 juni 2010

Ghosts of Cité Soleil (2006)


Regie : Asger Leth en Milos Loncarevic
Genre : Documentaire
Met : Wyclef Jean
Speelduur : 88 min.

Als Haïti in het nieuws komt, hebben we altijd de indruk dat er iets misloopt in dat ellendig Caraibisch landje. Staatsgrepen, natuurrampen, armoede en criminaliteit. Wyclef Jean, muzikant die vooral bekend is van de Fugees, keert in de docu terug naar zijn thuisland om het dagelijks leven in Cité Soleil, de belangrijkste slum van Port-au-Prince, in beeld te brengen.

Het nut van een documentaire hangt wat mij betreft af van het perspectief van waaruit het allemaal bekeken is. Ik ben geen voorstander van het heroisch maken van de Chimères. De documentaire is hypocriet genoeg om net niet hun misdaden in de verf te gaan zetten. De camera volgt op de voet twee beruchte bendeleiders, 2Pac en Bily. Ze zijn broers en leiden privé milities, waarop Aristide beroep doet om vuile zaakjes op te knappen. In ruil daarvoor doet hij een oogje dicht. Intussen rukken de tegenstanders van Aristide, een zootje militair ongeregeld, op naar de hoofdstad om Aristide af te zetten.

De Chimères beroven, vermoorden en verkrachten er lustig op los, zonder wroeging. Ik geloof dan ook maar half dat ze echt voorstander zijn van vrede en stabiliteit (ze zeggen het immers zelf : als ze hun macht verliezen zijn ze dood), en het laat me eindelijk wel koud dat ze eraan gaan. De wereld is beter af zonder zo'n tuig. Dat hun jeugd geruïneerd werd door armoede, door dictaturen en wetteloosheid begrijp ik best. Ze zijn slachtoffers van vele jaren Duvalier en consorten. Geen scholing, geen werk en toch moeten overleven. Haïti heeft nood aan stabiliteit, maar die komt er via oprecht politiek geëngageerde mensen en niet via gangsterbendes. Bovendien had die bendeleider ook nog een relatie met de hulpverleenster Lele, wat de docu dan toch niet meer zo neutraal maakte. Wat is nu allemaal waar/oprecht in deze film? Ik vond dat de documentaire de plank volledig missloeg door 2Pac en Bily sympathiek te maken.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: