zondag 6 juni 2010

Shooter (2007)


Regie : Antoine Fuqua
Genre : Actie
Acteurs : Mark Wahlberg, Michael Pena, Danny Glover, Kate Mara, Elias Koteas,...
Speelduur : 124 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0822854/

Geweldige actiefilm die nu nog eens als voorbeeld mag fungeren voor het genre. De laatste jaren werden we vaak getrakteerd op afkooksels die alles inzetten op actie maar waar het verhaal zo goed als nihil was (Transporter). Shooter heeft naast adembenemende actie ook nog een leuk verhaal. Huren of kopen is de boodschap.

Bob Lee Swagger voerde als scherpschutter een opdracht uit in Ethiopië, die uit de hand liep en waarbij zijn teamgenoot om het leven kwam. Daarna trok hij zich terug voor een eenzaam bestaan in de Rocky Mountains. Een groep hooggeplaatste militairen en federale agenten organiseren een operatie en doen beroep op zijn talenten als sniper. Ze roepen zijn hulp in om een aanslag op de president te verijdelen. Ze verwachten op drie locaties een aanslag, en vanuit het oogpunt van de scherpschutter, moet Swagger nagaan welke locatie best geschikt is. Na een vooronderzoek adviseert hij Philadelphia. Hij zal hen bijstaan bij het vangen van de terrorist. Het blijkt echter een opgezet spel te zijn om de aartsbisschop van Ethiopië te vermoorden, en ze willen Swagger als zondebok gebruiken. Hij ontkomt met een schot in zijn maag in een spectaculaire achtervolgingsscène, en wordt geholpen door Nick Memphis, een federaal agent die ontdekte dat iets niet pluis is bij zijn eigen leidinggevenden... Een ware klopjacht op Swagger vangt aan...

Shooter is een harde actiethriller met een indrukwekkende bodycount. Ik ben de tel verloren maar het zou me niet verwonderen dat de 100 overschreden wordt. De goed gefilmde actie zorgde voor genietbaar vuurwerk en prachtige scènes zoals een neerstortende helicopter. Soms bleef het verhaal net iets teveel haperen aan de conventies van de actiefilm. Zo had ik het einde net liever anders gehad. Je kan niet alles hebben. Wahlberg, zeker niet mijn favoriet acteur, speelde nu eens een rol die ik wel bij hem zag passen. Danny Glover gaat wel soms vervelen als de lispelende generaal. Verder kan ik niet klagen : dit is een parel van een actiefilm met goede timing en een goed evenwicht tussen actie en dramatiek.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: