zondag 13 juni 2010

Kalifornia (1993)

Regie : Dominic Sena
Genre : Thriller
Acteurs : Brad Pitt, Juliette Lewis, David Duchovny, Michelle Forbes...
Speelduur : 117 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0107302/

Uitmuntende mengeling van roadmovie en serial killer thriller met enkele heftige chills. Als ik me niet vergis was dit één van Pitts vroegste rollen. Een intelligent opgebouwde film, want Sena focust duidelijk op de onderliggende motivaties van psychopaten.

Brian Kessler is een journalist die onderzoek doet naar Amerikaanse seriemoordenaars. Samen met zijn vriendin Carrie, een fotografe, besluit hij om rond te gaan trekken door de USA. Wel hebben ze het niet zo breed, en om de kosten te delen, plakken ze een advertentie waarin ze nog twee medereizigers zoeken. Dit worden dan Early Grace, een luizig uitziende crimineel die op borgtocht vrij is en zonet zijn reclasseringsambtenaar gemold en begraven heeft, en diens vriendinnetje Adele, wiens psyche ergens op 13-jarige leeftijd is blijven hangen. Aanvankelijk probeert iedereen het beste te maken van de reis, maar geleidelijk aan begint Early onstabiel gedrag te vertonen. Brian en Carrie komen er achter dat hij Adele vaak slaat...

Kalifornia zorgt voor wisselende stemmingen en daarom werkte het bij mij zo goed. Soms eens grappig zoals Adele met haar naieve reacties en kindgedrag, soms ijzingwekkend agressief zoals Early uit de hoek kan komen. Naarmate de film vordert, nestelt een heftige spanning zich in de film die enkel wegebt helemaal op het einde. Ik kan amper negatieve punten bedenken eigenlijk, want dit is één van de mooiste acteerprestaties van Pitt, die nu en dan met geweldige quotes opduikt, en algemeen gezien een film die een hoger niveau haalt dan je zou vermoeden.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: