woensdag 16 juni 2010

Amelia (2009)


Regie : Mira Nair
Genre : Drama
Acteurs : Hillary Swank, Richard Gere, Ewan McGregor, Christopher Eccleston,...
Speelduur : 111 min.

Het echt gebeurde verhaal van Amelia Earhart inspireert filmmakers. Het is niet de eerste keer dat een film gemaakt wordt over deze geëmancipeerde vliegtuigpilote uit de jaren '20. Het resultaat is echter een dikke misser. Dit was niet wat ik wilde zien.

Al van kindsaf was Amelia gefascineerd door vliegtuigen en vliegen. Ze vindt een deel persoonlijkheid en onafhankelijkheid terug in haar passie. Ze leeft samen met haar geldschieter en belangrijkste promotor, George Putnam. Haar nieuwste project, een solovlucht over de Atlantische Oceaan, is een succes en ze haalt de krantekoppen. Ze heeft een leven om gelukkig te zijn. Ze wordt gecharmeerd door Gene Vidal, een tycoon die haar verder motiveert in het halen van haar dromen, en bedriegt George...

De meeste zullen het wel opmerken, het is een film die de passie en energie mist die zo'n verhaal moet uitstralen. Als biografie houdt Nair veel te hard vast aan een strakke vertelstructuur, met droge sprongen naar de toekomst. Het overspel met Vidal wordt erg vlug afgehandeld, terwijl dat één van de interessantere episodes uit haar leven is, die iets vertelt over hoe ze in elkaar zit. En niet de semi-poëtische voice-overs, die overkomen alsof ze uit een boekje zit te lezen. Earhart kwam ook niet over als een aantrekkelijke vrouw in de zin dat haar uitstraling niet uitnodigend is. Het is een vrouw die veel grilletjes heeft en in het centrum van haar eigen wereldje lijkt te staan. Het maakt niet bepaald iemand sympathiek. Swank acteerde vreselijk... zij die ik zo goed vond in pakweg Boys don't Cry of Insomnia. Gere is zelfs volledig weggewist in de film en speelt geen rol van betekenis als echtgenoot van Amelia. Hij is zelfs nauwelijks van streek wanneer ze hem bedriegt en dan hop, alles is weer als voordien. Deze film ging compleet de mist in. Het enige dat mijn aandacht nog vastkreeg waren de prachtige vliegscènes, en daarmee moest ik me tevreden stellen.

Vinny's Rating : 4/10

Geen opmerkingen: