zaterdag 23 mei 2009

Atame! (1990)


Amerikaanse titel : Tie me up, Tie me down !
Regie : Pedro Almodovar
Genre : Komedie
Acteurs : Antonio Banderas, Victoria Abril, Loles Leon, ...
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.impawards.com/1990/tie_me_up_tie_me_down.html


Pedro Almodovar is ongetwijfeld Spanjes bekendste regisseur, en heeft veel navolging van een "arthouse" publiek. Deze "Atame!" neemt opnieuw thema's op die hem nauw aan het hart liggen, zoals de seksuele identiteit van zijn personages.

Ricki is een dief die na jaren internering op vrije voeten wordt gelaten. Hij is een geboren charmeur, en plant om Marina te kidnappen, een vroegere porno-actrice die nu kansen heeft om in het echte filmleven een rol te krijgen. Ricki wil haar vasthouden in haar flat tot ze verliefd wordt op hem. Hij stuit op felle tegenstand. Naarmate hun tijd samen vordert, begint ze gevoelens de ontwikkelen. Intussen maken haar zus en de andere mensen van de filmset zich zorgen om haar verdwijning...

Almodovar is een vaak ondoorgrondelijke regisseur, en ook hier is het soms gissen waar hij naartoe wilt in deze komedie met absurde trekjes. Geweld, liefde en seks zijn hier op een bizarre manier met elkaar verbonden. Hij buit de onzekere emoties van Marina uit, en geeft haar een rol van lustobject. De kidnapping verandert van een ernstige criminele situatie naar een erotische fantasie, waarin ze een onbewust plezier vindt. Al met al blijft het allemaal heel braaf, met een Antonio Banderas die eerder schelmachtig als bedreigend overkomt, en een seksscène, die eerder komisch dan aanstootgevend is. Een komedie voor volwassenen, die nooit vulgair wordt.


Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: