zaterdag 23 mei 2009

Iron Man (2008)


Regie : Jon Favreau
Genre : Actie / Avontuur
Acteurs : Robert Downey Jr, Terence Howard, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow,...
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0371746/

Superheldenfilm zijn bijna per definitie pretentieus door het gebruik van kolossale budgetten die opgeslorpt worden door de CGI-technologie, die het onmogelijke mogelijk moet maken. Om een goede film te hebben heb je ook een goed verhaal nodig, en niet enkel effecten. "Iron Man" heeft het wel in zich vond ik. Na "Spiderman 2" eigenlijk weer een heel sterke film in dit genre.

Tony Stark is de steenrijke baas van Stark Industries, een bedrijf dat geavanceerde wapens ontwikkelt om ze dan aan oorlogvoerende landen te verkopen. Het bedrijf werd opgericht door zijn vader en na diens dood, nam hij de fakkel over samen met Obadiah Stane, de nummer 2. Zijn trouwe en toegewijde secretaresse heet Pepper Potts, en heeft een zwak voor Tony.Terwijl hij in Afghanistan de nieuwe Jericho raket gaat voorstellen, wordt het konvooi aangevallen door rebellen. De zwaargewonde Tony wordt gegijzeld door een rebellengroepering. Om aan zijn gijzelnemers te ontsnappen bouwt hij een krachtig metalen pak. Na zijn explosieve bevrijding laat Tony de wapenproductie voor wat het is, tot grote verontwaardiging van Stane, en wijdt zich in het geheim aan de verdere ontwikkeling van het pak...

Het eerste half uur komt de film vrij traag op gang, om daarna alleen maar beter te worden. Downey speelt zijn rol erg goed. Stark is een rijke dandy met een extraverte persoonlijkheid, en de humor is steeds binnen handbereik. Ook Bridges, van wie we in het begin niet verwachten dat hij de "bad guy" zal zijn, zet een aparte rol neer. De eerste keer dat ik hem kaal en met een witte baard zie. De interessante karakterontwikkeling, de net-niet relatie tussen Downey en Paltrow, de resolute "anti-wapen" stellingname en de zinderende actie maken "Iron Man" tot een topfilm.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: