dinsdag 19 mei 2009

Central do Brasil (1998)


Regie : Walter Salles
Genre : Drama
Acteurs : Fernanda Montenegro, Vinicius de Oliveira, Marilia Pera,...
Speelduur : 110 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0140888/


Mijn vorige review "Gran Torino" vertoont veel overeenkomsten met "Central do Brasil" van Walter Salles. Ook hier gaat het over mensen die veranderen, wanneer een oudere vrouw zich ontfermt over een kind, dat zopas zijn moeder verloor in een verkeersongeluk. Dit is het begin van een meeslepende odyssee op zoek naar de vader van de jongen.

Dora schrijft brieven voor ongeletterde mensen in het treinstation. Ze is cynisch geworden, en stuurt de brieven die ze schrijft niet altijd door naar de bestemmeling. Ze minacht haar klanten, omdat ze alcoholist, ontrouw of leugenaar zijn. Ook de moeder van Josué, een tienjarige jongen, gaat bij Dora om brieven te schrijven naar Jésus, de vader van Josué, die hen in de steek heeft gelaten. Het noodlot slaat toe en Josué wordt weeskind door een tragisch ongeluk juist voor het station, waarbij zijn moeder om het leven komt. Hij wil nu zijn vader vinden. Dora wil hem eerst bij een pleeggezin plaatsen, maar besluit om zich dan toch persoonlijk te ontfermen over hem. Ze beginnen een reis door het land, op zoek naar Jésus. De relatie tussen Dora en Josué is eerst antipathisch en dan beseffen beiden dat ze alleen op elkaar kunnen rekenen...

"Central do Brasil" is meer het verhaal van de inwendige verandering van Dora dan de zoektocht naar de vader van Josué. Er is in het begin veel reden tot pessimisme als je die mensen ziet, die mishandeld worden door het leven. En hoe verder de film vordert, hoe groter het licht wordt in de duisternis van hun bestaan. Tegen het einde is alles zoals moet zijn en is iedereen gelukkiger dan in het begin van de film. Er zitten mooie momenten in, waarbij mensen op de juiste momenten de juiste gevoelens en reacties hebben. Het acteerwerk van Fernanda Montenegro is pakkend en leverde haar heel wat prijzen op, zoals de zilveren beer in Berlijn. Enkel de muzikale uitwerking kon beter : hetzelfde deuntje keert telkens terug, terwijl een verhaal die zo diep in de mens gaat kijken, om gevarieerde en emotionele klanken smeekt.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: