donderdag 21 mei 2009

Beyond Borders (2003)



Regie : Martin Campbell
Genre : Drama / Avontuur
Acteurs : Clive Owen, Angelina Jolie, Yorick Van Wageningen, Linus Roache,...
Speelduur : 121 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0294357/

"Beyond Borders" schenkt aandacht aan de heldhaftigheid en inzet van de humanitaire hulpverleners in oorlogsgebied. Campbell wist duidelijk niet goed of hij van zijn film een drama of een romantische avonturenfilm moest maken. Ondanks wat geschipper tussen genres is het een deftige film, met mooie fotografie, een correcte rolinvulling en een meeslepend verhaal.

Sarah is al jaren getrouwd met Henry Beauford en heeft een zoon. Op een galabal wordt ze emotioneel geraakt door de sensibiliserende pleidooi van Nicholas Callahan, een hulpverlener die in Ethiopië dagelijks levens probeert te redden. Aangetrokken om zich zelf ook aan de humanitaire taken te wijden, vliegt ze naar Ethiopië. Daar komt ze opnieuw Callahan tegen, een man die gehard is door de dagelijkse realiteit. Ze voelt zich ook aangetrokken door zijn idealisme en zijn gedrevenheid. Na haar verblijf in Afrika gaat ze voor de Verenigde Naties werken, en op vraag van Callahans collega Elliott, begeeft ze zich naar Cambodja. Callahan is veranderd, en maakt van zijn werk een politieke zaak...

De film begint goed, met een sterke intro in die balzaal en boeiende focus op het humanitaire aspect in Ethiopië. Het wordt duidelijk dat anders wordt omgegaan met leven en dood. Daarna neemt het verhaal een meer politieke toon aan, met de betrokkenheid van rebellengroepen in de Cambodjaanse jungle en de besneeuwde bossen van Tsjetsjenië. Hier verliest "Beyond Borders" punten, omdat het humanitaire drama omslaat naar romantische avonturenfilm. De romance tussen Jolie en Owen is flauwtjes en brengt weinig extra drama aan het geheel. Het is bijna een verplicht nummertje, want hoe kun je niet verliefd vallen op iemand die zo'n nobele daden verricht. Campbell had zich beter gehouden aan de dramatische realiteiten van de ontwikkelingslanden, en ons wat meer verteld over het dagdagelijks werken in vluchtelingenkampen. Over leven in oorlogsgebied maakte Hollywood al genoeg films. Mag gezien worden.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: