zaterdag 30 mei 2009

The Children of Huang Shi (2008)


Regie : Roger Spottiswoode
Genre : Drama / Avontuur
Acteurs : Jonathan Rhys-Meyers, Radha Mitchell, Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh,...
Speelduur : 107 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0889588/

Het verhaal dat hier op beeld gebracht wordt, is, hoe onwaarschijnlijk het soms lijkt, nochtans echt gebeurd. Een journalist ontfermt zich over een groep weeskinderen, en wil hen in veiligheid brengen voor de oorlog aan de rand van de Gobi woestijn, in Shandan.

George Hogg is een reporter die in de jaren '30 naar China gestuurd wordt door de Britten om het nieuws te coveren. Het is een troebele periode, waarin Japan het land is binnengevallen en strijd voert tegen communistische en nationalistische Chinezen. Hogg, die naief en onervaren is, raakt in Nanking en ontsnapt ternauwernood aan de dood. Hij wordt gered door Cheng, een Chinese nationalist. Niet veel later komt een blonde heldin, Lee Pearson, zijn leven redden. Ze is een dappere vrouw, die als arts voor het Rode Kruis werkt en uit noodzaak bijna alle taken op zich moet nemen. Ze vertrouwt Hogg een 50-tal weeskinderen toe, want ze moet tijdelijk naar andere medische posten. Hij staat er nu alleen voor om de kinderen te voeden, te onderrichten en te verzorgen. Langzaam wint hij hun eerbied. Wanneer de Japanners in de buurt komen, beslist hij om een 1000-kilometer lange tocht te doen om hen veilig te stellen...

De cinematografie is immens mooi, en de film verwent ons met erg fotografische beelden van een ruraal en magisch China, dat overschaduwd wordt door een smerige oorlog. De kwaliteit van "Children of Huang Shi" blijft desondanks wat ondermaats, want de dramatiek van het volledige verhaal bereikt de kijker nooit. Het script komt soms op de proppen met belachelijk sentiment ("You are the bravest and most beautiful woman i have ever met") en middelmatig acteerwerk, dat mijn empathie niet opwekte. Ook de manier waarop Hogg zich behelpt met erg eenvoudige middelen ziet er nu en dan wat ongeloofwaardig uit. Spottiswoode wakkerde daarentegen wel bewondering op voor de moed van die man, die leven en lijf riskeerde voor deze kinderen. Nee, ondanks mijn verwachtingen is deze film geen hoogvlieger. Ik kan hem ten hoogste aanraden aan een jonger publiek, die hier een leuke avonturenfilm zullen in zien.


Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: