maandag 18 mei 2009

Gran Torino (2008)


Regie : Clint Eastwood
Genre : Drama
Acteurs : Clint Eastwood, Christopher Carley, Ahney Her, Bee Vang,...
Speelduur : 116 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1205489/

"Gran Torino" kreeg me niet mee. Een sterk verouderde Clint Eastwood reflecteert over de zin van het leven in een verhaal, die militaristische aspecten gebruikt om zich uit te drukken. Wapens en zen-waarden door elkaar halen heeft nooit echt overtuigend gewerkt. Geef mij dan maar "Karate Kid" of oude Japanse martial arts.

Eastwood is Walt Kowalski, ex Vietnam-veteraan, die verbitterd geraakt is door een zwaar verleden en een familie, die enkel op zijn erfenis uit is. Hij is vulgair, onaangenaam en zit vol vooroordelen. Ook tegenover zijn Hmong buren reageert hij bits, vooral wanneer de rustige verlegen buurjongen Tao onder druk van gangleden, zijn Gran Torino 1972 probeert te stelen. Het is zijn ontmoeting met Sue, de zus van Tao, die hem uit zijn isolement haalt. Hij mag het meisje graag en herkent iets van zichzelf in haar. Stilaan leert hij dat er nog mensen zijn die om hem geven, en om wie hij geeft. Het ijs breekt stilaan in zijn hart, en Tao, die volgens zijn eigen culturele tradities boetedoening wil doen, knapt het huis op van zijn buurman, tot grote verwondering en vooral bewondering van Kowalski...

Eastwoods recentste film is een vreemde eend in de bijt. Bijna op het einde zegt Eastwood na vele gebeurtenissen : "I'm in peace father", aan de dominee die op vraag van zijn overleden vrouw, toeziet op de morele heropvoeding van de oude man. Hij overtuigde mij niet. En dan weer wel dankzij de eindscène. De dialogen zeggen juist nooit genoeg, draaien rond de pot en het volledige uitgangspunt is totaal ongeloofwaardig. Dat de oude, verbitterde figuur die Kowalski is, plots nog verandert en afstand doet van zijn vooroordelen... daar kon ik niet in geloven. Zwakke doch goedbedoelde film. Eastwood leverde in het verleden veel interessantere films zoals "Mystic River", "A perfect World" en "Million Dollar Baby". Waarom wil hij hier per sé, en op bijna 80-jarige leeftijd, een karikaturaal Dirty Harry-achtig personage neerzetten? Hij lijkt zichzelf hiermee te parodiëren in een anders ernstige film, en dat voelt niet zo lekker aan.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: