maandag 1 juni 2009

Terminator 2 : Judgment Day (1991)


Regie : James Cameron
Genre : Science-Fiction / Actie
Acteurs : Arnold Schwarzenegger, Edward Furlong, Linda Hamilton, Robert Patrick,...
Speelduur : 137 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0103064/

Velen zullen hun neus optrekken bij Terminator films. Of het nu de expressieloosheid van Schwarzie is, of het futuristische geweld in de film die hen ontmoedigt, één ding is zeker : Terminator 2 verlegde de grenzen van wat special effect was, en gebruikte deze in een verhaal die soms aangrijpend en gevoelig is. In de aanloop naar "Terminator Salvation" die deze week in de zalen komt, nog vlug eens deze tweede aflevering herbekijken. Cameron maakte komaf met zijn eerste "Terminator" film om de gebreken (gebrek aan humor en gevoel) ervan weg te werken.

Meer dan tien jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film zit Sarah Connor vast in een krankzinnigengesticht. Ze houdt haar verhaal over de nakende apocalyps vol en de dokters verklaren haar gek. Ze wordt behandeld met thorazine en bewegingloos gehouden in een dwangbuis. Haar zoon, John Connor, een jonge tiener, leeft bij voogden en is een jonge delinquent aan het worden. Intussen doen twee Terminators hun intrede : de eerste is gestuurd om Connor te beschermen ten allen koste. De tweede, de T-1000, moet Connor vermoorden. Hiermee begint een race tegen de tijd... De Terminator ontfermt zich over de jongen en samen bevrijden ze Sarah. Ze leren dat een informaticus, Miles Dyson, volop de microprocessor ontwikkelt die aan de basis van Skynet zal staan, de supercomputer die de apocalyps zal veroorzaken...

De actie is buitengewoon spectaculair, en is vermengd met verbeterde FX. De eerste Terminator kwam nog met iets oudere effecten op de proppen, maar de informatica-vooruitgang bracht hier verandering in, met de morphing sequenties op de T-1000. Als sequel is hij ook geslaagd : het verhaal sluit goed aan bij het open einde van de eerste film en neemt de kijker mee naar een mooi afgeronde finale met meer humor. Enige minpunt is het gebrek aan verrassingen. In dit soort films weet men al van het begin af dat het goed zal eindigen. "Terminator 2" is groot spektakel die geen minuut verveelt door zijn visuele hoogstandjes. Dit compenseert gelukkig ruimschoots het wat zwakkere scenario.


Vinny's Rating : 8,5/10

Geen opmerkingen: