zaterdag 20 juni 2009

Monsieur Hire (1989)


Regie : Patrice Leconte
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Michel Blanc, Sandrine Bonnaire, Luc Thuillier, André Wilms,...
Speelduur : 75 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0097904/

Na het uitstekende "La Fille sur le Pont" had ik opnieuw zin in een film van Leconte. "Monsieur Hire" is op visueel vlak niet zo sterk als La Fille, maar opnieuw is het een aparte film die mag gezien worden.

Een jonge vrouw wordt dood teruggevonden, en Hire, een asociale eenzaat, wordt verdacht. Hoe kan het ook anders : iemand die zo op zichzelf leeft en geen contact zoekt met anderen moet toch wel afwijkend zijn? Hire is een erg georganiseerde persoon, die routineus zijn leven leidt. 's Avonds begluurt hij zijn buurvrouw Alice door het venster. Er groeit dan een onmogelijke relatie tussen Hire en Alice. Ze weet dat hij een gluurder is en benadert hem, hoewel ze een 'fiancé' heeft...

Ik vond wel dat het 'whodunnit' verhaal ondergeschikt bleef aan wat er zich afspeelde tussen de twee hoofdpersonages. Waarom zoekt ze contact met Hire? En weet Hire wat Alice denkt? Een onverwachte maar toch logische finale beantwoordt alle vragen. Het gaat over onuitgesproken gevoelens en fantasieën. Leconte gebruikt een sobere regie om deze vreemde relatie in beeld te brengen, en gebruikt een grotere psychologische diepgang dan lijkt. Zo is Hire niet herleid tot een pervert, maar tot een man die op een pijnlijke manier affectie mist, en zijn kwetsbaarheid verbergt achter een onaangename facade. Michel Blanc speelt één van zijn complexere rollen. Na heel wat komedies stapt hij van dit imago af en speelt een bleke, licht kalende mensenhater. Ook Sandrine Bonnaire gaat niet onopgemerkt voorbij.Mooie film maar niet één waar ik wild van ben.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: