woensdag 24 juni 2009

The Taking of Pelham One Two Three (1974)

Regie : Joseph Sargent
Genre : Thriller
Acteurs : Walter Matthau, Robert Shaw, Martin Balsam, Hector Elizondo,...
Speelduur : 104 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0072251/

Deze gijzelfilm, die dit jaar een remake krijgt van regisseurTony Scott met Travolta als de gijzelnemer, is een rasechte seventies film, met deze typische look van dikke brilglazen, puriteins taalgebruik en knullige actie. Wie van 70s houdt moet dit beslist bekijken. Anderen zullen het wellicht wat ouderwets vinden. Het was in elk geval een onderhoudende film.

In de metro kapen vier terroristen, die de namen Mr Blue, Mr Green, Mr Grey en Mr Brown dragen, de Pelham One Two Three. Het controlestation neemt de signalen waar en krijgt al vlug bericht van Blue. Ze eisen niet minder dan 1 miljoen dollar in briefjes binnen het uur, zoniet doden ze elke minuut te laat een gijzelaar. Lt. Garber is een politie agent, die voor orde zorgt in de metro, en ten einde raad aangesteld wordt om het probleem op te lossen. De laffe burgemeester neemt uiteindelijk na veel getwijfel en om politieke redenen, de beslissing om het losgeld te betalen. Er gebeurt natuurlijk het één en ander waaruit duidelijk wordt, dat het geld nooit tijdig de gijzelnemers zal bereiken...

Het mag dan een ouderwets ogende film lijken, aan spanning ontbreekt het hier niet. De vraag is niet of de terroristen het geld zullen krijgen, maar hoe ze ermee zullen wegraken eens in hun bezit. Ook aan humor ontbreekt het niet, zodat "The Taking" een erg gevarieerde film is. Die scène met de Japanners is erg leuk, en de seksistische opmerkingen zijn hopeloos verouderd en zo typisch voor het Amerika van de jaren '70, dat ik het niet kon laten om eens te glimlachen. Ook het slot van de film is één om in te lijsten. Waarom geeft hij dan toch maar 6,5 zullen de kritische lezers zich afvragen? De dialogen missen heel wat inhoud en het blijft bij technische gesprekken en evidenties. Ook dat was typisch 70s. De emotionele en psychologische diepgang ontbreekt hier volledig en dat is nu en dan jammer : geen enkele vrouw krijgt een rol, geen spanningsopbouw bij de gijzelaars, en vaak heel wat frappante toevalligheden. Goed genoeg voor een kijkbeurt en zeker geen film om serieus te nemen.


Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: