maandag 15 juni 2009

Escape From New-York (1981)


Regie : John Carpenter
Genre : Science-Fiction
Acteurs : Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Isaac Hayes,...
Speelduur : 99 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0082340/

De meeste filmkenners kennen ongetwijfeld deze avonturenfilm van Carpenter. Hij maakte met vrij weinig middelen maar met de visionaire kracht die we van hem kennen, een lesje in ware filmkunst. Zijn films bezitten bijna allemaal een B-film gehalte zonder echt B-films te zijn. Na films als "Assault on Precinct 13", "Halloween" en "The Fog", scoorde hij met "Escape From New-York" zijn eerste commerciƫle succes.

1997. New York is veranderd in een grote openluchtgevangenis, die ommuurd en gecontroleerd wordt door een dictatoriaal politiebestuur. De Air Force One, het vliegtuig van de Amerikaanse president, stort binnen de muren neer. De situatie is ernstig, want de president, die de crash overleefde in een pod, heeft kostbare documenten bij zich, die hij op een conferentie bekend wilde maken. Bob Hauk, de veiligheidschef, dwingt Snake Plissken, een ex-militair en gevangene, om de president te gaan oppikken binnen de 24 uur. Zoniet, zal een klein bommetje ontploffen in zijn hoofd. Plissken heeft niet veel keuze en landt met een zweefvliegtuig op het World Trade Center. Al gauw verneemt hij dat de president in handen is van een gewelddadige bendeleider, the Duke...

Carpenter koos voor een erg donkere sfeer, wellicht om de effecten van het valse New York te verbergen. Het verhaal schreef hij zelf in 1978 na de algemene ontgoocheling van het Watergate schandaal en het gevoel van wantrouwen die toen heerste tegen de president. In de film is NEw-York een post-apocalyptische stalen jungle geworden, met overal vuilnis, brandhaarden en gevaarlijke straatzwervers. Kurt Russell speelt een standaard "hero" met een ooglap, een gespierde borstkas en een gemene grijns. Het verhaal is bijzonder origineel en houdt de kijker in spanning. Vindt onze held de president? Redt hij het om hem terug te brengen binnen de tijd? Het is de derde keer dat ik de film zag (de eerste keer in 1988 of 1989 en de tweede keer in 1998), en hij blijft ontzettend leuk, al moet je je niet teveel aan hoogstaande effecten verwachten.


Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: