zondag 14 juni 2009

Scarecrow (1973)


Regie : Jerry Schatzberg
Genre : Drama / Komedie
Acteurs : Gene Hackman, Al Pacino, Ann Wedgeworth, Richard Lynch,...
Speelduur : 108 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0070643/

Eén van Pacino's vroegste acteerprestaties. Daarvoor kon men hem enkel in "Godfather" spotten in de rol van Michael Corleone. Voor Hackman was dit geen proefstuk. Hij acteerde al sinds de jaren '60 en verwierf faam met "French Connection" en "Poseidon Adventure". Het is een duo van topacteurs die de film vooruithelpt. En hier maakt dat wel het verschil, anders stelde "Scarecrow" niet zoveel voor.

Max Milian (Hackman) is een ex-gevangene met plannen om een carwash bedrijfje te starten in Pittsburgh. Francis Delbuchi (Pacino) is een zwerver die zijn zoontje wil gaan opzoeken. Jaren geleden liet hij de moeder van dat kind in de steek. Beide mannen ontmoeten elkaar op een verlaten weg. Al vlug worden ze vrienden en Max vindt in Francis een zakenpartner voor zijn bedrijfje. Beide mannen gaan op stap. Max wil eerst een bezoekje brengen aan zijn zus, Coley. De vriendin van Coley, Frenchy heeft al vlug een oogje op de geharde Max. Na een vechtpartij in de lokale kroeg worden beiden opgepakt en krijgen een maand cel...

Schatzberg geeft een mooie karakterschets van twee mensen, die totaal van elkaar verschillen en elkaar toch mooi aanvullen. Milian is een onaangename vechtersbaas. Hij vindt in Francis een vriend die hem doet lachen. Francis is iemand die voortdurend grappen uithaalt, maar verbergt achter zijn extraverte facade een kwetsbare persoonlijkheid. Hij vindt in Milian een "grote broer" die voor hem opkomt. Ze zijn allebei "vogelverschrikkers", omdat ze allebei hun eigen manier hebben om tegen de wereld op te boksen. "Scarecrow" is eerder komisch dan dramatisch van toon. Max en Francis zijn allebei mishandeld door het leven, maar hebben een toekomstperspectief waar ze voor willen gaan. De weg ernaartoe is echter langer dan verwacht. De film heeft zijn goede momenten al mist het soms wat vaart. Naar het eind toe neemt de film een wat onverwachte wending aan, die nogal rommelig overkomt. "Scarecrow" won de Gouden Palm van Cannes in 1973.

Vinny's Rating : 5,5/10

Geen opmerkingen: