Regie : Stanley Kubrick
Genre : Drama
Acteurs : Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Leon Vitali, Hardy Kruger,...
Speelduur : 184 min.
Meer info : http://french.imdb.com/title/tt0072684/
Misschien niet de Kubrick film waar zijn fans het meest van houden, maar "Barry Lyndon" is zonder twijfel één van zijn visueel best geslaagde werken. De verfilming van de schelmenroman van William Thackeray is er één om in te lijsten, met zijn naturalistische beelden en die drang naar de libertijnse levenswandel. Succes in het leven was ook vroeger het gevolg van de willekeur van het bestaan.
Midden van de 18de eeuw. Redmond Barry is de zoon van een kleine jurist, die in een duel het leven laat. Hij heeft een speelse affaire met zijn nicht Nora Brady. Hoewel hij die kalverliefde ernstig neemt, wordt ze verliefd op een oudere officier, John Quin. De jaloerse Barry daagt Quin uit en moet vluchten na het duel. Hij gaat het leger in waar hij aan berechting kan ontsnappen en ontmoet er zijn jeugdvriend Grogan. Geconfronteerd met zware verliezen in het Britse leger, deserteert hij. Onderweg loopt hij een Duitse kapitein tegen het lijf, Potzdorf, die hem aan de tand voelt en doorheeft dat hij deserteur is. Barry heeft geen andere keus dan om het Pruisische leger in te gaan. Hij vervult zijn taken zonder te klagen, en redt op een dag het leven van Potzdorf tijdens een veldslag. Hij wordt gepromoveerd tot spion, en moet een andere spion, de Chevalier de Balibari in de gaten houden. Balibari is echter een landgenoot, en Barry bekent alles. Samen houden ze de Pruisen aan het lijntje maar worden uiteindelijk toch het land uitgezet. Wanneer Redmond Barry trouwt met een rijke weduwe, Lady Lyndon, lijkt zijn broodje gebakken en wordt hij Barry Lyndon. Maar de stiefzoon, Lord Bullingdon, koestert een diepe haat tegen die man, die eigenlijk niet van zijn moeder houdt...
Kubrick is een perfectionist en dat komt duidelijk aan bod in dit werk. Ik praatte reeds over de schilderachtige idyllische landschappen, waarin heel wat scènes geschoten zijn. Mooiere settings waren nauwelijks mogelijk. Het is alsof Kubrick een museum binnengegaan is, en die schilderijen in bewegende beelden wou omzetten. Ook de vertelstijl is erg goed. Ondanks zijn lange drie uren, verveelt het verhaal niet, en brengt heel wat vaart in het verhaal. Er gebeurt heel wat en dat in een aanvaardbaar tempo. De emotie is nauwelijks aanwezig. De personages zijn afstandelijk en kurkdroog. Lady Lyndon zegt in de film nauwelijks een woord, de Balibari verdwijnt plots uit het verhaal en Barry Lyndon huppelt wat onverschillig van de ene gebeurtenis in zijn leven naar de andere. Dit gemis aan emotie ging wel vlug voorbij. Kubrick deed me bijna voelen alsof ik in de 18e eeuw zat, met de door kaarslicht verlichte interieurs, de ceremoniële duels, de harde maatschappelijke strijd om een mooie positie te verwerven. Het leek me een erg harde tijd om in te leven. Zeker één van Kubricks beste werken.
Vinny's Rating : 8,5/10
Geen opmerkingen:
Een reactie posten