woensdag 17 juni 2009

The Blood of Others (1984)


Franse titel : Le Sang des Autres
Regie : Claude Chabrol
Genre : Drama
Acteurs : Jodie Foster, Michael Ontkean, Sam Neill, Stéphane Audran, Lambert Wilson,...
Speelduur : 125 min.
Meer info : http://french.imdb.com/title/tt0088038/combined


Jodie Foster in een film van Chabrol. Dat leek me wel wat. Helaas, het is een teleurstellende kijkbeurt geworden. Dit is zowel één van Chabrols slechtste films met flauw acteerwerk van Foster.

Parijs net voor de tweede wereldoorlog. Hélène werkt als model voor een naaister, Gigi, en is verloofd met Paul, die meer in politiek dan in haar is geïnteresseerd. Ze maakt kennis met Jean, die bij de communistische partij zit, en begint een passionele affaire met hem. Wanneer de oorlog uitbarst, wordt hij naar het front gestuurd. Hélène doet er alles aan om hem terug te roepen naar de stad. Het verhaal wordt ingewikkelder wanneer een Nazi, Dieter Bergman, obsessioneel verliefd op haar wordt ("What i feel for you is a sickness"). Ze gebruikt die invloed om van Bergman de bevrijding van Jean te verkrijgen, die intussen als dwangarbeider naar een werkkamp in Duitsland is gestuurd. Het maneuver lukt, en Jean wordt verzetsleider in Parijs. Jean gebruikt haar om een aanslag te plegen op een Franse collaborateur...

Deze verfilming van Simone De Beauvoirs roman maakt gebruik van een zeurderig en vervelend soort romantiek, die de hele film door volgehouden wordt met houterig en kunstmatig acteerwerk. Onbegrijpelijk vervolgens, dat de film in het engels geregisseerd is. En dat voor een franse roman die verfilmd is door een franse regisseur met heel wat franse acteurs. Een slechtere keuze kon haast niet. Ik vraag me af hoeveel Chabrol hiervoor gekregen heeft van zijn Amerikaanse producers. Foster gaat met een dartel gemak over van de Paul naar Jean, en blijkbaar vindt Paul het allemaal geen probleem. We zien hem nog nauwelijks in de film. In de vreemde relatie tussen Foster en Neill geloofde ik geen moment. Hij reageert de hele film buitengewoon betoverd door haar, en is niet in staat om ook maar iets te doen. Zelfs geen aanstalten om haar onder druk te zetten, wat in zijn positie toch zou moeten lukken. Gelukkig nodigt de oogverblindende schoonheid van Foster toch nog uit om deze anders vrij saaie, fletse en vaak stupide film uit te zitten.



Vinny's Rating : 3,5/10

Geen opmerkingen: