zondag 14 juni 2009

Indochine (1992)


Regie : Regis Wargnier
Genre : Drama / Romance
Acteurs : Catherine Deneuve, Vincent Perez, Jean Yanne, Linh Dan Pham,...
Speelduur : 159 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0104507/


"Indochine" is zo één van die ouderwetse drama's met onmogelijke liefdes en dramatische wendingen tegen een historische achtergrond. Het verhaal speelt zich af vanaf de jaren '30 tijdens de koloniale bezetting van Frankrijk in Vietnam.

Hier is het verhaal van een eenzame vrouw, Eliane De Vries, dochter van een rubberproducent. Ze leeft in een prachtige koloniale woonst samen met haar vader en haar geadopteerde Vietnamese dochter Camille. Eliane valt voor een jonge marinier, Jean-Baptiste, die even haar minnaar wordt. Guy Asselin is politiechef van het Frans bestuur en is al jaren zelf verliefd op Eliane, die zich afsluit voor zijn avances. Jean-Baptiste redt tijdens een rel Camille, die licht gewond is. Het meisje wordt onmiddellijk smoorverliefd op haar redder. Na een scène ten huize De Vries tijdens kerstavond sturen Jean-Baptiste's superieuren hem naar de Halong baai, een verre buitenpost waar Vietnamezen als slaven verhandeld worden. Camille vlucht weg, op zoek naar de man die ze lief heeft...

Het mag misschien wat onrealistisch zoetsapperig zijn, en kolonialisme mag in "Indochine" verdacht nostalgisch overkomen, de film zweeft niet teveel op een wolk en verliest de politieke realiteiten niet uit het oog.Heel mooie beelden van Vietnam en een dramatisch verhaal die een directe aanval is op de vernietigende invloed van het kolonialisme. Een invloed, die zich zelfs generaties verder doorzet zoals het einde van de film duidelijk maakt. Vooral Perez , wiens levenslust in de film niet kan bloeien door zijn militaire verplichtingen bij het koloniaal bestuur, zorgt voor elektrisch geladen acteerwerk. "Indochine kwam me niet langdradig over, want het is boeiend verteld. Mooie film voor mensen die van pompeuze en exotische liefdesdrama's houden.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: