dinsdag 2 juni 2009

The Prestige (2006)


Regie : Christopher Nolan
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie,...
Speelduur : 130 min.

Nolan is een regisseur die graag verrast, en waar zitten meer verrassingen dan in goocheltrucs? "The Prestige" vertelt de obsessieve rivaliteit van twee goochelaars, die de beste willen zijn en mekaar overtroeven met gevaarlijke trucs.

Angier en Borden, twee aspirant-goochelaars, werken allebei als assistent voor Cutter, een ingenieur en ontwerper van goocheltrucs. Ze vertonen de glazen kooi-truc waarin de handen van de assistente vastgebonden worden met een knoop en ze in de kooi gelost wordt die volledig met water gevuld is. Op een dag loopt de truc slecht af, en verdrinkt ze, nadat Borden met haar goedkeuring een andere knoop maakte. Sindsdien zijn Angier en Borden gezworen vijanden, op zoek naar een onoverwinnelijke truc, waarmee ze de ander zouden weg concurreren. De obsessie is even sterk in beiden, en het treft ook hun privé-levens. Borden trouwt met Sarah en ze krijgen een dochter. De relatie loopt niet op wieltjes : Borden onderhoudt zijn mysterieuze persoonlijkheid en blijft een vage man in de ogen van zijn vrouw. Om de perfecte truc in elkaar te steken, doet hij beroep op het genie van een uitvinder en wetenschapper, Nikola Tesla...

Het is geen makkelijk verhaal om in beeld te brengen. Nolan slaagt erin om de enorme complexiteit van het verhaal op een overzichtelijke manier te vertellen. Hij is daarbij goed ondersteund door Christian Bale, Hugh Jackman en Michael Caine, die puik acteerwerk afgeven. De obsessie van de twee goochelaars valt vaak goed af te lezen in hun gelaatstrekken. Ik vroeg me echt af hoe ver ze zouden gaan in hun gevaarlijke spelletjes en dat maakte het razend spannend. Tot het einde eraan komt. Jammer dat de regisseur het geheel afwerkt met een vleugje science-fiction, waarmee hij de "prestige" van de film grotendeels verpest. In een film over de kracht van de illusie verlang je ook dat alles slechts illusie is. Grijpen naar elementen die buiten de realiteit liggen was een wat droevige keuze vond ik. Critici en publiek adviseren om deze film meermaals te bekijken. Als kijker zou je bij herziening immers begrijpen hoe waterdicht het script van het hele verhaal is.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: