maandag 2 augustus 2010

Hachiko : a Dog's Story (2009)


Regie : Lasse Halström
Genre : Drama
Acteurs : Richard Gere, Joan Allen, Sara Roemer, Cary Hiroyuki-Tagawa,...
Speelduur : 93 min.

Wel, dit is de meest ontroerende film die ik dit jaar heb gezien. Niet te missen dus, vooral als je van dieren houdt. Halström steekt magie in zijn film, en Gere laat nu eens ondankbare en egocentrieke rollen achter zich om een erg bescheiden personage te spelen. De echte held is evenwel Hachi, een Japanse Akita hond. Hou alvast de zakdoeken klaar, want warme emoties zijn nooit ver weg.

Op een avond, wanneer Parker Wilson, een universiteitsprofessor thuiskomt, vindt hij een verloren pup op het perron. Hij neemt de hond mee naar huis, in afwachting om een baasje te vinden voor het beestje. Wilsons vrouw is namelijk niet zo gek op honden. De dagen gaan voorbij en hij vindt niemand. Een Japanse man vertelt hem dat de hond een nummer heeft, in het Japans Hachiko, en dat wordt ook zijn naam. Hij vertelt ook dat de Akita zelf zijn baas kiest en trouw is tot diens dood.
Wilson houdt het dier. Elke dag wandelt hij met Hachi naar het station om er de trein te nemen naar zijn werk, en elke dag keert Hachi alleen naar huis terug, om hem 's avonds opnieuw af te halen. De hond heeft alleen oog voor zijn baasje. Op een dag, vele maanden later, krijgt Wilson een hartaanval en overlijdt...

Sommigen zullen misschien al vertrouwd zijn met het bijzondere verhaal van Hachiko, dat voorgevallen is in Shibuya in Japan, zo'n 90 jaar terug. Deze parabel over onvoorwaardelijke trouw laat een flinke krop in de keel achter omdat onvoorwaardelijke trouw zo ontzettend mooi is. Zoals reeds gezegd maakt Hallström er iets dromerigs van, precies zoals je door de ogen van de hond zou kijken waardoor je de essentie van de band tussen mens en dier kan vatten. Dit is een film waar niemand, maar dan ook niemand, tenzij je een hekel hebt aan dieren, ongevoelig kan bij blijven. Prachtfilm!

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: