woensdag 4 augustus 2010

A Simple Plan (1998)


Regie : Sam Raimi
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Bill Paxton, Bridget Fonda, Billy Bob Thornton, Brent Briscoe, Jack Walsh,...
Speelduur : 121 min.

Er zijn mensen die hun moeder zouden verkopen voor geld. Hank, het hoofdpersonage in A Simple Plan, een misdaadfilm van Evil Dead regisseur Sam Raimi, is bereid tot veel meer dan dat. Hij is een middelmatige kerel met een middelmatige job en een middelmatig leventje. Wanneer hij, zijn broer Jacob en Lou, een vriend van Jacob, 4,5 miljoen dollar vinden in een neergestort en ondergesneeuwd vliegtuig, begint hij te dromen. Het trio spreekt af om het geld te delen. Als slimste van de drie neemt Hank het initiatief om het geld in zijn huis te verbergen, tot achterdocht van Lou.

Ethische kwesties worden snel van de baan geveegd, en het lijkt er op alsof iedereen snel zijn deel van de taart wil. Wanneer Hank aan Lou verklaart dat hij het geld tijdig verborgen heeft, beginnen ze elkaar nog meer te wantrouwen. Hank en zijn geldzuchtige vrouw zetten een wirwar aan scenario's om ongestraft verder te kunnen leven met het geld, waarvoor ze intussen ook al aan het moorden zijn geslaan. Hun levens gaan alsmaar dieper in een neerwaartse spiraal.

De film kent een knappe opbouw en prima rollen van Paxton en Billy Bob Thornton, die de rol van Jacob speelt, een simpele manipuleerbare ziel. A Simple Plan steunt volledig op acteerspel. En wat had ik een hekel aan die Hank. Deze thriller over hebzucht zal ongetwijfeld voor een goed filmmoment zorgen in menige huiskamer. De vergelijking met Fargo is nooit ver te zoeken (alleen het sneeuwdecor al), hoewel ik Coens film stilistisch beter afgewerkt wordt. Niks verkeerds evenwel.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: