zondag 23 januari 2011

Centurion (2010)


Regie : Neil Marshall
Genre : Actie
Acteurs : Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko, David Morrissey, Liam Cunningham,...
Speelduur : 97 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1020558

Voor mij heeft Marshall (The Descent) de wind in de zeilen met deze historische actiefilm, en het is vooral een film voor liefhebbers van wilde bloederige actie. Het resultaat toont aan dat Marshall toch handig is om met kleine budgetten goede films te maken. Ik heb me in ieder geval de kijkbeurt niet beklaagd.

317 AD. Ergens in het oude Engeland is Quintus Dias de enige overlevende van een aanval door de Picten op een Romeins fort. De Romeinen zinnen op wraak, en sturen een legioen onder bevel van Virilus om de Picten uit te moorden en hun oorlogszuchtige leider, Gorlacon. Door het verraad van een Pictische krijgster, Etain, vallen ze in een hinderlaag en wordt Virilus gevangengenomen. Bijna het hele legioen wordt uitgeschakeld en enkele overlevenden zitten vast achter de vijandige linies. Ze vinden het kamp van Gorlacon en bevrijden Virilus uit hun klauwen. Dit is het begin van een genadeloze klopjacht op het Romeinse groepje...

Marshall zorgt voor anderhalf uur popcorn entertainment met een spannende film die ergens tussen de epische schaal van een "Gladiator" en de CGI van een "300" vastzit. Het verhaal is gebaseerd op de werkelijk gebeurde nederlaag van het Negende Legioen. De visuele stijl, het grafische geweld, pittige tempo en de acteurs die hun job naar behoren doen zijn bevredigend genoeg om Centurion op een hoger niveau te tillen, met op het einde nog een twist die me wist te verrassen. Dit zou weleens een DVD-hit kunnen worden en voor Marshall hopelijk de aanloop naar iets groters.

Vinny's Rating : 7/10

1 opmerking:

Online Videotheek zei

Goede recentie, heel duidelijk, ik hou wel van de historische films, vooral het decor is meestal mooi.