zondag 8 maart 2009

Australia (2008)


Regie : Baz Luhrmann
Genre : Drama / Avontuur
Acteurs : Nicole Kidman, Hugh Jackman, Bryan Brown, David Wenham, ...
Speelduur : 165 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0455824/

Australië, het woord alleen al roept talrijke beelden op van kangoeroes, aboriginals en Ayers Rock. Een nog wild en mysterieus continent waar de blanke man geen grip op heeft. Regisseur Baz Luhrmann ("Moulin Rouge"), zelf afkomstig uit Sydney, brengt een hulde aan zijn land.

Het verhaal begint in Engeland aan het begin van de tweede wereldoorlog. Lady Sarah Ashley, een rijke aristocrate, vliegt vanuit Engeland haar echtgenoot achterna, een zakenman die, vermoedt ze, liever in het warme Australië blijft dan het natte Engeland. Wanneer ze aankomt in Darwin, zien we dat ze aankomt in een wetteloze plaats met meedogenloze veehandelaars en ruwe dronkelappen. Drover wil haar wel naar Faraway Downs brengen, het grote landgoed waar haar man naartoe is gegaan. Ze ontdekt dat haar man vermoord is geweest en dat ze de plaats nu erft, samen met het aboriginal-personeel en de vreemde jongen Nullah, die via zijn grootvader King George, over magische krachten beschikt. Niet iedereen op Faraway Downs is haar welwillend. Fletcher, een racistische veedrijver, wordt ontslaan, en hij begeeft zich terug naar Darwin, waar hij voor King Carney gaat werken, een veeleverancier die het monopolie heeft op de veehandel met het leger. Om de ranch leefbaar te houden moet Lady Ashley het vee naar Darwin brengen om te verkopen. Alle inwoners van de ranch brengen hun steentje bij. Aangevoerd door Drover, beginnen de mensen van Faraway Downs een lange en gevaarlijke tocht naar Darwin...

"Australia" is een klassieke epische film met groots avontuur, ouderwetse romantiek en een vleug drama. Roger Ebert noemde het een "Australische Gone with The Wind" en hierin heeft hij niet volledig ongelijk. Dat de film door een Australiër geregisseerd is, komt ten goede van de film. Luhrmann weet de geest van het land in zijn lens te vatten : de landschappen, de wild-west sfeer, de identiteit van de aboriginals. Het geeft het gevoel dat hij weet waar hij over vertelt en het is visueel prachtig. Het verhaal is opgedeeld in twee grote delen. Het eerste deel vertelt over de grote trektocht naar Darwin en het tweede over de zoektocht naar de aboriginal jongen Nullah, die in een integratiekamp geïnterneerd wordt om bekeerd te worden. "Australia" heeft ook enkele minpunten. Het acteerwerk geeft geen emotionele kracht door het gebrek aan goede dialogen, en de overgang van "aussie" western naar oorlogsdrama vond ik juist iets te radicaal.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: