zondag 15 maart 2009

Bienvenue Chez les Ch'tis (2008)



Regie : Dany Boon
Genre : Komedie
Acteurs : Kad Merad, Dany Boon, Anne Marivin, Zoé Felix,...
Duur : 106 min.

In Frankrijk is Dany Boon geen onbekende meer. Bij onze zuiderburen zijn humoristische one-man shows erg gegeerd en Boon heeft al een jarenlange ervaring als humorist. Met "Bienvenue chez les Ch'tis" putte hij uit zijn eigen Noordfranse roots. Tegen alle verwachtingen in oogstte deze feelgood komedie een enorm succes. Ook in België.

Philippe Abrams is postdirecteur in een dorp in de Provence en is gehuwd met Julie, een vrouw die nu en dan eens depressieve buien heeft. Om haar op te vrolijken, probeert hij een overplaatsing te bekomen aan de Côte d'Azur. Om het postje te bekomen doet hij zich voor als motorisch gehandicapt. Hij wordt betrapt en naar het kille Noorden van Frankrijk verband voor twee jaar. Voor de Fransen is het noorden een onherbergzaam gebied, koud en regenachtig, en bevolkt door alcoholische werklozen die een onbegrijpelijk dialect praten, het "ch'ti". Wanneer hij in Bergues aankomt, ontdekt hij dat het daar nog allemaal niet zo onsympathiek is als hij dacht. Hij wordt bevriend met Antoine, en ook zijn postbedienden zijn olijke mensen.

Boon begint de komedie door alle clichés van het noorden over de hekel te halen. De monoloog van Michel Galabru, die de schoonvader van Philippe speelt, is gewoon prachtig. Hij praat alsof het noorden een bespookte, gevaarlijke plaats is, waar men niet van terugkomt. "C'est le Nooooooord!!!". Daarna neemt Boon afstand van die ijzingwekkende vooroordelen, en maakt Philippe kennis met een ongekende jovialiteit en gastvrijheid. Dit gaat zelfs zover, dat hij niet meer bij zijn depressieve vrouw wil zijn. De humor spitst zich dan vooral toe op dialectische woordspelingen en dubbelzinnigheden. Voor de niet-franstalige misschien wat moeilijk, maar voor de franstalige is het zalige humor. Ook het personage die Boon zelf vertrouwt, Antoine, is niet oppervlakkig. Hij wordt gedomineerd door een bazige moeder en is nog steeds verliefd op zijn ex-vriendinnetje, de lieve Annabelle. Het wereldje die in de film geschept wordt, heeft kleur en vitaliteit, net als de verschillende personages die dit wereldje bevolken. Er is iets van hartverwarmende oprechtheid aan het geheel. Het is niet cynisch en niet spottend en ook niet vulgair. Je kan de affectie van de regisseur voor het Noorden goed voelen doorheen de scènes. En op het einde zijn we zelf overtuigd : het Noorden is een leuke plek om te vertoeven. Naast een goede komedie (het is lachen geblazen), is "Bienvenue chez les Ch'tis" een geslaagde (toeristische) publiciteitsstunt voor het miskende en onderschatte Noorden van Frankrijk.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: