vrijdag 27 maart 2009

First Snow (2006)


Regie : Mark Fergus
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Guy Pearce, Piper Perabo, JK. Simmons, William Fichtner,...
Speelduur : 101 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0432289/

Een ietwat vreemd verhaal om duidelijk te maken dat je niet aan je lot kan ontkomen. Fergus, in plaats van om zijn personage naar een fatalistische situatie te leiden, laat hem op de vlucht slaan en paranoide worden voor alle gebeurtenissen rondom hem. Een invalshoek die ik niet totaal begrepen heb.

Jimmy Starks is een succesvolle handelsvertegenwoordiger. Hij heeft een goede relatie met zijn vriendin, Deirdre, en staat op het punt om een pauze in te lassen in zijn carrière. Op een dag, wanneer hij autopech heeft en zich verveelt, gaat hij bij een helderziende om zijn toekomst te kennen. De man wordt huiverig wanneer hij Starks' handen vastneemt, en niet veel later vertelt hij Starks dat hij zal sterven voor het vallen van de eerste sneeuw. Starks raakt stilaan geobsedeerd door de voorspelling, ziet in alles een slecht omen en probeert aan zijn lot te ontsnappen. Wanneer een jeugdvriend, Vincent McClure, die hij al zoveel jaren niet heeft gezien, terug opduikt, komt Starks' obscure verleden naar boven, en vreest hij dat de dood uit deze hoek komt...

"First Snow" is een film die weinig indruk nalaat. Niet omdat Guy Pearce slecht speelt, want hij houdt de film recht met zijn "one-man-show". De andere acteurs bakken er maar weinig van. Vooral omdat het script hen tot anonieme schaduwen maakte. Het hoofdpersonage blijft hangen tussen de oude helderziende, de wrokkige collega die hij ontslaan heeft en de jeugdvriend. Van waar zal het gevaar komen? Fergus verklapt het niet en we wachten op interessante verwikkelingen. Hij blijft maar van de ene plek naar de andere lopen, zonder dat het duidelijk is wat hij nu eindelijk van plan is. De plotwendingen komen er dan maar niet, tot de film op een ontgoochelende manier eindigt. Dit vond ik zonde, omdat er nu juist ruimte was om de film op een snuggere manier af te werken. Fergus vertikte het om zijn film boeiend te maken en maakte een fletse film met oninteressante figuren. Hij legde wel genoeg professionalisme aan de dag om de aandacht vast te houden. Matig.

Vinny's Rating : 5,5/10

Geen opmerkingen: