zondag 29 maart 2009

Yes Man (2008)


Regie : Peyton Reed
Genre : Komedie
Acteurs : Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, John Michael Higgins,...
Speelduur : 104 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1068680/

Je hoort soms dat je in het leven "nee" moet leren zeggen, anders worden we het slachtoffer van profiteurs. Het hoofdpersonage uit "Yes Man", Carl, moet terug leren "ja" zeggen, want zijn leven is in een negatieve spiraal geraakt en hij dreigt in eenzaamheid te verkommeren.

Carl is een middelmatige man. Hij vindt voortdurend excuses om niet met zijn vrienden te moeten afspreken en loopt mensen uit de weg. Hij kijkt thuis liever naar DVD's. Zijn beste vriend Peter maakt huwelijksplannen en zijn infantiele baas, Norman, wil hem betrekken in zijn select clubje nerds, die verklede filmavonden houden en de hele Harry Potter reeks in een nacht bekijken. Op een dag ontmoet hij een oude kennis terug, Nick, die hem aanmoedigt om een "Yes"-cursus te gaan volgen bij Terrence Bundley, een soort goeroe die de mensen overtuigt van de kracht van het woord "ja". Carl, een beetje sceptisch, geeft dan toch toe en neemt zich voor om een jaar lang voortdurend ja te zeggen tegen alle vragen en verzoeken...

Dat leidt uiteraard tot hilarische situaties. Jim Carrey houdt met zijn grappen en grimassen het amusementsgehalte hoog en ook de andere acteurs doen goed hun best om Carrey te ondersteunen. Wat we krijgen is een correcte Carrey film. Het verhaal daarentegen, is weinig origineel. Het is de typische levensles met een romantische affaire op de achtergrond met voorspelbare wendingen. Het is een recept die we al tientallen keren kennen van andere komedies. Het liefdesverhaaltje tussen Carrey en Deschanel is dan weer onschuldig en verfrissend. De plotse humoristische interactie binnen het koppeltje sluit dan weer niet aan bij het saaie beeld die de regisseur van Carrey wil geven in het begin. Gelukkig blijft de film één van meer hoogtes dan laagtes. Ik ben geen Jim Carrey kenner maar uit forumcommentaren lees ik dat deze stukken minder is dan "Bruce Almighty" en "Liar Liar". Dat geeft mij wel zin om deze te bekijken dan, want "Yes Man" vond ik grappig en leuk tijdverdrijf.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: