zondag 1 maart 2009

RV (2006)


Regie : Barry Sonnenfeld
Genre : Komedie
Acteurs : Robin Williams, Cheryl Hines, Joanna Levesque, Jeff Daniels,...
Speelduur : 98 min.

Het is niet de eerste keer dat een film de lotgevallen van een sullige familie op reis in de Verenigde Staten, op het scherm is gebracht. Het is een genre die in de jaren '80 op gang kwam met films als "National Lampoon's Vacation", die onvermijdelijk de vergelijking zal oproepen. Ook hier is de vakantieperiode het moment bij uitstek om de brokken van een uit elkaar groeiend gezin opnieuw te lijmen.

Het gezin Munro beslist om op reis te gaan, vooral om zijn job als vertegenwoordiger bij een sodabedrijf, te ontvluchten. Aanvankelijk plannen ze een reis naar Hawaii, maar omdat Bobs chef, Todd, hem toch wil actief houden voor een belangrijke meeting in Colorado, verandert Bob de plannen. Zonder de ware reden te vertellen, huurt hij een lelijke groene camper. De kinderen zijn ontgoocheld en het is een kille familiale sfeer wanneer ze vertrekken. Onderweg loopt heel wat mis natuurlijk. Problemen met de WC-afvoer, met wasberen en met de rem van de camper. Ze ontmoeten onderweg ook de bizarre Gornicke familie, die ze zoveel mogelijk proberen te mijden maar steeds opnieuw tegen het lijf lopen... "We are not friendly people" vertelt Jamie, de vrouw van Bob, en we geloven haar, want ze zijn zelfs niet vriendelijk tegen elkaar.

Het mag misschien de zoveelste komische roadmovie zijn, "RV" wordt vooral rechtgehouden door een leuke doch niet magnetische acteerprestatie van Robin Williams, die zelfs nog verder gaat dan in zijn meeste andere films door visuele grappen boven te halen. Sommige grappen komen met succes uit de hoek, andere dan weer minder maar ik bleef kijken zonder me eraan te storen. Sonnenfeld kon het blijkbaar toch niet laten om de saaie momenten op te vullen met pis- en kakhumor, wat dan ook weer jammer was omdat de kwaliteit van de humor aangetast wordt. Het subplot met de verkoopdeal die hij achter de rug van vrouw en kinderen moet afsluiten zorgt voor extra amusement. "RV" is prima vermaak, zolang je verwachtingen niet te hoog gespannen zijn.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: